Посрещаме 26-ото издание на Банско Джаз Фестивал

Това лято отново се отправяме към Банско, където посрещаме 26-ото издание на Банско Джаз Фестивал от 5 до 12 август. Тазгодишното издание отново ни посреща с мотото Всички в джаза, всички в Банско, а по традиция ни очакват музикални срещи с някои от най-утвърдените имена в джаза от цял свят, както и много нови и млади таланти. Осем фестивални вечери, музиканти от 16 държави, сред които САЩ, Колумбия, Италия, Великобритания, Австралия  и безброй съпътстващи събития ни чакат в летните дни на август в Банско.

Откриваме фестивала на 5 август със Среща в приказката с музиката на Йосиф Цанков, представена от тромбониста Вили Стоянов заедно с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР. В същата вечер на сцената се качва и първият от хедлайнърите на 26-ото издание на фестивала, а именно австралийският китарист с легендарен статут Франк Гамбале. След него ни очаква и музиката на Cinga Manga Funk, на които им се дава честта да закрият първата музикална вечер.

Програмата ни предлага две срещи с невероятни британски изпълнителки – Зара Макферлейн със своя квартет и Луси Удуърд, която започва своята кариера като беквокал на артисти като Барбра Стрейзанд, Селин Дион, Джо Кокър, но и има и своя личен и много интересен път в музиката. В програмата се срещаме и с Косово, представен в програмата от Шеки Ходжа и приятели. Кариерата на Шеки е забележителна и се простира в рамките на няколко десетилетия – от родния му град Феризай в Косово през Сараево, където е учил, и Белград, та до София, където намира убежище и работи с най-добрите български музиканти. В рамките на фестивала можем да чуем още и Мауро Сигура (квартет), един от водещите джазмени, които свирят на древния арабски струнен инструмент уд и е сред примерите за модерния подход в използването му.

Сред българските участия в програмата се открояват Мирослава Кацарова трио, JP3, Вероника Тодорова и зашеметителната Камелия Тодорова, една от най-ярките звезди на джаза в България. Финалната вечер на фестивала (12.08) продължава с участието на Деси & The Shining Stockings и суинг настроението, чието начало дават ПостБалканТон предната вечер. На 12 август имаме удоволствието и да чуем Еспен Ериксен трио от Норвегия и британеца Анди Шепърд, който е един от водещите саксофонисти в Европа, винаги търсещ нови и нови музикални джаз пътеки и колаборации.

Програмата на фестивала включва и най-разнообразни събития през деня. В 11 часа всеки ден на сцената Млади таланти в парка слушаме нови и обещаващи музиканти, които ни потапят в духа на джаза. След това от 13:00 ни очакват и забавления в парка, които не са само под формата на музикални изпълнения, но и разнообразни активности за цялото семейство.

 Освен обособените сцени в рамките на фестивала можем да открием и „джаз точки“в града, които предлагат вълнуващо джазово преживяване на открити сцени на различни места от Банско. Преди концертите на голямата сцена имаме удоволствието да се включим и в така наречените Джаз срещи на чаша вино с… в читалището на Банско, където публиката има възможността да се запознае с джаз легенди на живо. Голямата изненада за публиката тази година е първата в България постоянна експозиция в читалището на Банско Джазът в България. Тази изложба, курирана с дарения от български и чуждестранни джаз изпълнители и ценители, представя богатството и историята на джаза в нашата страна.

Не пропускаме да споменем, че и тази година в рамките на фестивала ни очаква и второто издание на Джаз академията, в която подбрани млади музиканти могат да участват в майсторски класове и уъркшопи с известни музиканти от световна класа. За да приключи всяка вечер със задълбочен джаз, фестивалът е организирал и своята серия от Midnight концерти в Ginger Bar & Dinner, които всяка вечер след изявите на голямата сцена ни носят финален джазов заряд.

В рамките на 8 дни се потапяме в едно невероятно музикално преживяване в Банско, а билети за него откриваме тук. Цялата програма на фестивала можем да открием на официалния сайт на Банско Джаз Фестивал