Пролетно издание на SoFest чука на вратата

В 4 последователни дни ни очаква ударна доза джаз, поп и рок музика, театрални представления, подкаст на живо и изложби. Пролетното издание на SoFest ни очаква от 16 до 19 май на фестивалната сцена на Sofia Live Club, където всяка вечер ни очакват артистични провокации на високо ниво.

В първата вечер посрещаме младата и талантлива Дара Екимова, която е подготвила нови и неиздавани песни от предстоящия си албум. След първия си сингъл Бягам и последните хитове Дишам, Недей да ме будиш в дует с Тино, харизматичната певица се превърна в една от любимите певици на младата аудитория. На сцената ни очакват блестящи вокали и впечатляващо денс шоу. Редом до нея застават Пламен Денчев – клавишни, Алекс Валериев – китара, и танцьорите Борис Бъчваров, Виктор Ангелов, Йоана Станчева и Никол Карушкова.

Ден по-късно ни очаква премиерата на спектакъла Този филм. Авторът на пиесата – обичаният певец, композитор и актьор Добрин Векилов – Дони я определя като „комедия с привкус на романс“. За режисурата на постановката той се е доверил на Иван Урумов, а ролите са поверени на две доказали се имена – актьорите Нети Добрева и Асен Блатечки. Този филм е комедия, в която не оставаш безучастен нито за момент.

В същата вечер можем да се насладим и на музикално шоу от страна на трите млади певици – Виктория Чешмеджиева, Йоана Великова и Виктория Ехиянова, или обичаното трио VIVA. Очакват ни акапелни изпълнения, музикални интерпретации и някои от песните от дебютния им албум, който носи името Supernova.

На 18 май посрещаме Теодосий Спасов заедно с The Crossover Trio от Гърция. Те идват за първи път на българска сцена с новия си проект. Очаква ни завладяваща музика от два струнни инструмента в изпълнението на Алкис Зопоглу и Марина Лионту Мохамент – канун, който произхожда от старата египетска арфа, и уд, който е най-известният арабски музикален инструмент. Музиката в програмата е дълбоко мелодична и ритмична и звученето ѝ е подсилено от изтъкнатия пиано солист Янис Кирим. Свирейки с Теодосий Спасов, те взаимодействат помежду си, кръстосвайки различни музикални светове, и създават репертоар от мелодии, които превключват между традиционна балканска и модерна музика. Програмата е вдъхновена от богатите музикални традиции на Източното Средиземноморие и Балканите.

Програмата на пролетния SoFest закриваме на 19 май с подкаст, концерт и още нещо. За първи път фестивалът  предлага на публиката подкаст на живо. В КиноСпирка с водещата Мария Вълдобрева се срещаме с композитора Петър Дундаков, който ни разказва за тайната за създаване на кино- и театрална музика.

Неделната програма продължава с концерт на една от най-забележителните групи на съвременната ни музикална сцена – Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Концертът е специален по две причини – първо на 19 май празнуваме рождения ден на фронтмена на групата Стефан Вълдобрев, но и защото на тази дата можем да чуем за първи път новия албум на групата !УдивителниВъпросителни?.

За поредна година SoFest се е погрижил да има за всеки по нещо. Броим дните до 16 май, когато откриваме първото издание на фестивала за 2024. Повече информация и детайли за отделните събития от програмата откриваме тук.