Radar Festival beyond Music празнува 10 години със специално издание

Radar Festival beyond Music напуска морската ни столица за своето първо сателитно издание на 25 и 26 март в Sofia Live Club. Тази година фестивалът бележи своята 10-годишнина. През последните 10 издания Radar се е превърнал в разпознаваемо пространство за зареждаща, неочаквана среща с една различна естетика в страната. Място, на което се представят музикални проекти, комбиниращи по кохерентен начин разнообразни артистични форми: филм, видеоарт, поезия, съвременен театър и танц и не на последно място – технологии.

Специалното издание на фестивала ни среща с 11 музиканти и визуални артисти от 4 държави – България, Великобритания, Германия и Франция. В рамките на два дни на сцената на Sofia Live Club ни чакат общо шест концерта, всеки със своя особен заряд.

Германският барабанист Йенс Дюпе е отговорен за ударното начало на събитието със своя нов солов проект EGO-D, в който представя собствени композиции и звукови пейзажи на живо, като използва едновременно барабани, пиано и синтезатор. В рамките на първата вечер очакваме да чуем и джазови импровизации, неокласически минимализъм и даунтемпо в на новия албум на електронния продуцент Иван Шопов и джаз пианиста Димитър Бодуров. Албумът носи името Transcendence, или Пренасяне, и го слушаме за първи път на живо, като специално за концерта и с цел истинско потапяне в аудио-визуалното преживяване Венелина и Андрей Катански от студио micronavt са подготвили видеа, заснети под микроскоп, които резонират с емоцията, динамиката и темпото на музиката от албума. 

Вечерта завършва с аудио-визуалното дуо Стефан Христов и Анна Бачева, познати като Студио Отайка. Техният последен проект CHROMATIC COÏNCIDENCES потапя публиката в необикновено творение. Въз основа на зависимостите образ-звук, музикални аналогии и визуални съвпадения те изграждат полупредвидима вселена, в която интензивно живее разширеното въображение на цифровото. Потъвайки в случайността, артистите се стремят да управляват внезапно появяващото се и да намерят в него завладяващи форми, модели и композиции.

Проектът на двамата британски мултиинструменталисти Иво Нийм и Джим Харт Multiverse дава начало на втората фестивална вечер. Проектът е многостранен по отношение на инструментариума, текстурата и репертоара си и съчетава световете на джаза, груува и електрониката. В същата вечер имаме възможността да се насладим и на музиката на алтернативното електронно дуо Desperate Daughter, чието ъндърграунд звучене носи усещането за мрачен и хипнотизиращ саундтрак.

Специалното издание на Radar приключва с музикален сет от артиста Климент Дичев, познат със своите прогресив, техно, дръменбейс миксове. Той си партнира с интердисциплинарния артист от Швеция Филип Якобсон – Zurdoid, експериментиращ в сферата на скулптурата, дърводелството и генеративното изкуство. Творбите му са вдъхновени от органичните текстури, хаоса и математическите форми в природата и неговите визуализации очакваме да гледаме в реално време, докато музиката на Дичев звучи.

Пълна програма по часове можем да открием тук, а билетите купуваме онлайн през официалния сайт на фестивала.