Реките на София 2023

Коритото на Перловска река, пресичащо Южен парк 2, надали може да се нареди сред най-посещаваните места за отдих и култура в столицата. Фондация Колективът обаче променя това в началото на септември, защото Реките на София трансформира парка до Топлоцентрала в ново крайречно пространство, изпълнено с изкуство. Фестивалът поставя фокус върху едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още тече в естественото си корито, за да покаже, че по-доброто бъдеще за софийските реки е напълно възможно.

Фестивалът продължава от 1 до 3 септември и включва музика, прожекции на филми, творчески работилници, изложби, благотворителен базар и събития за малки и големи. Локациите са концентрирани около Топлоцентрала, както и в залите на Регионалния център за съвременно изкуство, а на сцената излизат таланти като етно група 4ЕТНО, многоликия артист Иван Шопов, широкоспектърните звуци на The Science, уличните музиканти JamBure, стенд-ъп комици от Inside Joke, циркови артисти, поети и танцьори.

Традиционният Mish-Mash Fest ни изкушава с всевъможни ръчно изработени творения още от 11:00 в петък. В 17:30 гората се събужда от следобедната си дрямка, а на сцената на 100 стола на реката излизат E.U.E.R.P.I.Tickle the Sage и SMYAH. Горската сцена пък принадлежи на Teddy Velvet, 4ЕТНО и Иван Шопов. Сред дърветата от 19:00 ще зазвучат и литературни произведения на любими автори. В Топлоцентрала също не липсват интригуващи събития: в 11:00 малки и големи могат да се насладят на концерт за деца Приключения с кораб, в 18:00 се провежда представяне на книгата Бяла книга на българския архитектурен модернизъм, а вечерта ни очаква танцова резиденция DANCE FRAME и много смях с Inside Joke Stand up Comedy.

На 2 септември осъмваме с йога край реката или интерактивен урок за активизъм и градски трансформации в Топлоцентрала. Цял следобед гледаме пантомима на Горската сцена, включваме се в ателие за рисуване и вино, drum circle или циркова работилница в гората. Вечерта музиката ехти от всички сцени, а сред изпълнителите са Лютеница, The Science, Барни Есвил и Сара Харалсън, Ihou, Phoenix, Elitza, Vlady & Umoya. Спираме се и в галерията на Топлоцентрала за представяне на още едно архитектурно заглавие от 18:00.

Последният ден от фестивала е изпълнен с интерактивни занимания – дихателни практики и звукова медитация, природен куиз и работилница за къщички за птици. От 20:30 гледаме кино на открито с филмовия фестивал На брега, а ако ни се слуша музика, за нас ще посвирят JamBure, Satvic Soundscape, Трион и Ropotamo CO.

През цялото продължение на фестивала разглеждаме изложба на Sound in Picture, водим малчуганите на детска йога, интерактивни дейности с Музейко, работилници и ателиета. Пълната програма разглеждаме тук.