SoFest Summer 2023

Лятното издание на емблематичния столичен фестивал SoFest се задава и отново събира на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина. Фестивалът продължава от 22 до 25 юни и се провежда в Кино Кабана, а програмата в тазгодишното издание се състои от четири вълнуващи концерта, няколко литературни срещи, разнообразие от детски събития и един тематичен базар.

Откриването на SoFest Summer  е на 22 юни от 20:00 часа с концерт на виртуозния изпълнител на кавал Теодосий Спасов заедно с Тихомир Хойсак и Филип Новосел от Хърватия, които идват в сърцето на столицата да представят новия си проект,  съчетаващ традиционни български и балкански ритми. Обединявайки своите инструменти с различен метод на свирене – кавал, тамбура и контрабас, те предлагат разнообразие от жанрове на сцената, включително класически и съвременен джаз, както и етно.

Програмата продължава в 20:00 на следващия ден с проекта Pendara Ethno Project, зад който седи Нина Николина. В него слушаме нея и Таня Първанова – вокали, Калин Вельов – перкусии и DJ, и Живко Василев – кавал и клавири. Етно-електроник Pendera е базиран на съчетание от българска народна музика, афро-кубински, ориенталски и денс ритми с DJ стилове, а с нестандартната си концепция той предлага едно различно възприемане на българския фолклор.

Третата вечер на сцената на SoFest Summer в 19:30 се качват две млади артистки – Цветелина Цветкова и Калина Баткова. Цветелина добива популярност с разказите си за хората, любовта, мечтите и простичките неща от живота в сборника Зелената жилетка, както и с поредицата си Лейди Гергана. За Лейди Гергана авторката споделя: „Тя е като Северозападна България, малко тъжна, много смешна. Цинична е и се шегува с всичко, защото така прави живота си по-лесен“. Цветкова идва на сцената на фестивала, за да представи дългоочакваната си трета част от поредицата. В същата вечер Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.Lina, заедно с барабанистката Пламена Християнова и китариста Йордан Чипев се качва на сцената, за да представи нови авторски песни с щипка носталгично звучене.

Закриваме фестивала на 25 юни от 20:00 с проектa на Добрин Векилов – Дони Acoustic Queen Project. В него той си партнира със Славин Славчев, Венко Поромански, Славчо Николов от БТР и Михаил Шишков-син. В концерта ние слушаме над двайсет от най-големите хитове на британската рок група в акустични или полуакустични варианти. „Който дойде на тази изява, ще чуе всичко, което очаква“, казва Дони и все пак на концерта ни очакват една или две изненади.

Освен вечерната програма SoFest Summer предлага и дневна, фокусирана върху децата и техните семейства. През деня фестивалът е подготвил разнообразие от представления, музикални, занимателни и образователни ателиета и много изненади за малки и пораснали деца. Програмата започва на 23-ти и продължава до 25 юни от 9:00-17:00 часа и е с вход свободен, като по същото време в Кино Кабана можем да посетим и тематичния SoFest  базар, на който има производители от цяла България и Балканите.

Информация за билетите и различните детски събития откриваме тук.