Street Music Fest

От 19 до 21 май площад Славейков се изпълва с музика, смях и аплодисменти, защото празнуваме автентичната градска култура с изпълнения на улични музиканти, стрийт арт, фотография, цирково изкуство, танцови и театрални изпълнения и много изненади.

Китаристи, цигулари, акордеонисти, саксофонисти и певци, които обикновено срещаме по оживените софийски улици, се качват на сцената, за да изпълнят своя репертоар и да получат признание за своята неуморна работа. В рамките на фестивала се провеждат тематични турове, сред които обиколка на емблематичните произведения на уличното изкуство, организирана от Sofia Graffiti Tour, на 20 и 21 май от 12:00, както и изложба на място с творбите на петима изтъкнати улични артисти.

Откриването на Street Music Fest е на 19 май в 17:00 с музикална програма и фото изложба на Иван Шишиев от Етюдите на София, в която виждаме кадри на част от участниците във фестивала. На следващия ден, 20 май, между 16:00 и 18:00 Шишиев ни въвежда в тайните на уличната фотография с майсторски клас в Betahaus Славейков.

Музиката зазвучава още в петък от 18:00, когато очакваме с нетърпение изпълненията на Oriental Mariachi (контрабас, виола, китара и тарамбука), след които въздухът се изпълва с нежния глас на цигулката на чаровния Кристофър Кем. Вечерта закрива Рада Илиева, запявайки с китара в ръка.

Събитията продължават още от сутринта на следващия ден, когато от 10:00 графити артисти рисуват върху варели. Не пропускаме да доведем малчуганите, защото в 11:00 клоуни, акробати, жонгльори и фокусници излизат на площада за цирковата работилница на Mini Art Fest. Излизаме облечени тематично с винтидж тоалетите си, за да сме готови за флашмоба на танцовата формация Swinging Monkeys в 13:30. Вечерта отново изобилства от хубава музика, този път осигурена от Живи и здрави и талантливите Джамбуре. Завършваме съботния купон с изпълнението на Дидо Петков.

Последният ден на Street Music Fest протича по сходен начин, като този път танците са в ръцете (и краката) на школата International Dance Academy. От 18:00 Валентин Атанасов засвирва на тромпет, а след него на сцената излиза един от най-колоритните софийски улични артисти – акордеонистът Исус Ангелов. Шоуто продължава с Teddy Velvet и нейната формация от тъпан, гадулка и контрабас. Финала е за Маги Петрович, чието изпълнение на виолончело е още едно доказателство за това, че мястото на класическите инструменти не е обезателно в концертните зали.

Пълната програма по часове разглеждаме тук.