Караоке на френски
Нужни са ви само две неща, за да прекарате перфектно вечерта на 14 март – да обичате френския език и да можете да пеете (е, поне донякъде). Караокето започва в 22:00, а от колоните ще звучат популярни френски песни. Входът е 5лв, в които е включена една безплатна напитка за отпускане на гласните струни.

Литературна вечер с Лоранс Плазне
Любовта единствена на Лоранс Плазне (преподавател по френска литература в Сорбоната) излезе на български от Колибри на 14 февруари. Сега е моментът да се запознаете с автора на тази поразителна история за любовта между 15-годишна ученичка и нейния учител, описана от поетичния език на Плазне, сравняван с Мадам дьо Лафайет. Срещата е на 16 март от 18:00, вход свободен до запълване на залата.

Дуо барокова музика
Двама виртуози на бароковата музика от Румъния – Анка Йаросевич (виола да гамба) и Богдан Михайлеску (китара), ще свирят произведения на трима френски композитори и още четирима велики класици: Робер де Визе, Жан-Батист Лойе де Гант, Хенри Пърсел, Йоан Кайони, Марен Маре, Вивалди и Хендел. Концертът е на 17 март от 19:00, входът е свободен до запълване на местата.

Два дни, четири филма
На 18 и 19 март влизаме в живота на франкофонската общност през големия екран. Изворът на жените на Раду Михайляну (18 март от 18:00) е за селце в северна Африка, където жените казват не на секса и прегръдките, докато мъжете не ги отменят в носенето на вода. Аврора на Кристи Пую (18 март от 20:30) разказва за един мъж на 42, който се готви за опасен лов в града. В Метеора на Спирос Статулопулос (19 март от 18:00) гръцки монах и руска монахиня, отдадени на Бога, се борят все по-трудно с привличането помежду си. Малки невинни лъжи на Гийом Кане (19 март от 20:00) е за група приятели, чиито отношения са поставени на карта по време на ваканция край морето. Билетът за прожекциите е 8лв, за ученици и пенсионери – 6лв.

The Smugglers Collective
Вечерта на 20 март сме с "колектива на контрабандистите", които разпространяват електро-суинга и винтидж културата с хъс и винаги подходящо облекло от създаването си през 2008. Знаем точно какво ни очаква – музика с високо напрежение и танци с ловка акробатика, каквито зала Славейков не е виждала досега, но ще помни дълго. Началото е в 20:00, а входът – свободен до запълване на местата, но минете през Информация във Френския институт за билет.

Франкофонските вечери в София са от 14 до 20 март в зала Славейков, Френски институт в България (пл. Славейков 3)
www.institutfrancais.bg