Фолклорен ансамбъл Йонгчон Мьонгджу Нонгак излиза на сцената редом с български фолклорни изпълнители за спектакъл в 12 части, в който зазвучават кавали, гайди, тамбури и корейските музикални инструменти пири, хегъм и дегъм. Какви са паралелите между тези привидно така различни култури? Какво е общото, какво е различното и как се съвместяват хармонично? Откриваме отговорите от първо лице на 13 декември в София и на 15 декември в Пловдив.
Концертът отбелязва осмата годишнина от включването на нонгак към Представителния списък с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Специфичната комбинация от музика и танц произлиза от общностните обреди и селски забавления на Корея и първоначално се практикува за умилостивяване на боговете, молитва за богата реколта и изгонване на зли духове. Днес нонгак е еволюирал в сценично изкуство, комбинирайки перкусионен ансамбъл с духови инструменти, танци, театър и акробатика. Отличава се с различни регионални разновидности. Българската публика има възможност да се докосне до корейския фолклор от район Мьонгджу.
Събитието е посветено на културния обмен между България и Корея и среща народните традиции на двата народа. Ставаме свидетели на корейски фолклорни танци и песни, слушаме и авторска музика от страната, потропваме в ритъм с Дайчовото хоро и кавалните импровизации, а за финал всички участници запяват корейската фолклорна песен Йончон Ариранг.
Събитието в София се провежда на сцената на Младежки театър Николай Бинев от 19:00, а в Пловдив – в голямата зала на АМТИИ Проф. Асен Диамандиев от 17:00. Входът е свободен.