Във фестивала ще вземат участие: формация Юлангело, с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбъл Св. Троица, с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от еврейски и православни песнопения. Той ще се открие официално от вокалната формация към Организацията на евреите в България Шалом – Дулсе Канто, с диригент Лика Ешкенази.
Фестивалът се инициира от фондация Юлангело по случай националните чествания на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората Световна война. Той се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и партньорството на: проекта Силата на гражданското общество: съдбата на българските евреи, Община Кюстендил, Българско национално радио, Софийски университет Св. Климент Охридски, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019.
На фестивала са поканени официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди.
Основната цел на фестивала е да допринесе за утвърждаването и представянето на България като пазител на духовните ценности и културните различия на двата народа, както в исторически план така и чрез силата на музиката.