Професор Маурицио Торели е оркестров диригент и певец, известен интерпретатор на класическа и авангардна музика, обхващаща репертоар от 18 до 21 век. Маурицио Торели е също така и известен музикален публицист. Изнасял е концерти и спектакли в реномирани италиански и европейски фестивали. Професор в Консерваторията Дж. Б. Перголези – Фермо, Италия, проф. Торели е и член на Академичния борд.
Програмата с творби на Франческо Тости е плод на неговите занимания по вокално майсторство и интерпретация с певци от Нов български университет.
Композиторът Франческо Тости (1846-1916) е един от популярните автори от Бел Епок. Творбите му често се идентифицират с музикалните салони навремето. Макар първите му музикални занимания да са свързани с цигулката, като композитор Тости се отдава на вокалната музика. Обгърнати в сладка сантименталност, от композициите му струи светлина и чувственост.
Животът му е изпълнен с превратности, с безнадеждни ситуации и възход.
По време на следването си е прикован към леглото в продължение на няколко месеца. През това време композира песни, с две от които се опитва да направи пробив като композитор, представяйки ги за публикуване в издателство Ricordi, но те биват отхвърлени.
След възстановяване от болестта си, Тости преживява период на крайна бедност, докато късметът не му се усмихва и той получава най-висше покровителство.
През 1875 Тости пътува до Лондон, където добива популярност в английските музикални салони, а през 1880, става учител по пеене на кралското семейство. Неговата слава като композитор на песни расте…
През 1894 Тости се присъединява към Кралската музикална академия като преподавател. През 1906 той става британски гражданин и е посветен в рицарство от неговия приятел, крал Едуард VII.
През 1913 Франческо Тости се завръща в Италия, за да прекара последните си години в родината. Умира в Рим на 2 Декември 1916.