Даниел Гайс и Сара МакЕлрави

Жанр: класическа музика
Диригент: Даниел Гайс
Солисти: Сара МакЕлрави
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Канадската цигуларка и виолистка Сара Макелрави се завръща на сцената на зала България, за да изпълни Концерт за виола и оркестър от Уилям Уолтън. Във втората част на събитието Софийската филхармония представя Симфония №6 Пасторална от Бетовен.

Сара Макелрави е прочута в Европа, Северна Америка и Азия със своите виртуозни изпълнения на концерти, рецитали и участия в камерни състави. Свирила е с Московската филхармония, Камерния оркестър на Баварското радио, филхармониите на Инсбрук, Кристиансан и Неапол. Като камерен музикант тя се изявява в Двореца за изящни изкуства в Брюлсел и Театър Шанз-Елизе в Париж. Участвала е на редица престижни музикални фестивали в Турку, Сион, Палма де Майорка и други.

Шестата „Пасторална“ е единствената програмна симфония на Лудвиг ван Бетовен, носеща не само название, но и конкретни заглавия към всяка една част. Тя е и единствената, в която композиторът нарушава строго следвания класически тип четиричастен симфоничен цикъл. Тук частите са 5, като трите последни се изпълняват без прекъсване. Премиерното ѝ изпълнение е на 22 декември 1808 година в прочутия Theater an der Wien. Посветена е на покровителите на Бетовен, виенския меценат княз Фанц Йозеф Максимилиан фон Лобковиц и руския посланик във Виена княз Андрей Кирилович Разумовски.

Билетите са в мрежата на Eventim.