Фантазия: Властелинът на пръстените – Роман Ким

Жанр: класическа музика
Диригент: Александър Гордън
Участват: Роман Ким, Деница Лафчиева, Александър Гордън

Феновете на Властелинът на пръстените имат още един повод за радост. Освен вълнуващата среща с илюстратора на епичното фентъзи Джон Хоу в рамките на Aniventure Comic Con юли ни донася и музикална среща със света на Джон Р. Р. Толкин и филмовите адаптации на Питър Джаксън.

Във втората половина на юли цигуларят Роман Ким пристига за българската премиера на мултимедийния концерт Фантазия: Властелинът на пръстените по музика на Хауърд Шор. Събитието е на 23 юли на сцената на кино Люмиер и е с негова обработка на музиката за цигулка, кларинет, виола и симфоничен оркестър.

Фантазията: Властелинът на пръстените е аранжирана със специалното разрешение на композитора на оригиналната музика към филмовата поредица и носител на всички най-престижни награди – Оскар, Златен глобус и Грами Хауърд Шор. Специално внимание е отделено на партията на виолата, която в концерта е изпълнена от Александър Гордън Земцов, който е виолист и диригент. Това е причината Роман Кип да напише партията на виолата, така че изпълнението да позволява на известния музикант и да дирижира едновременно.

За любителите на музиката празникът е специален, защото на него те имат възможността да чуят невероятния инструмент, на който свири виртуозът Роман Ким. Неговата цигулка е специално модифицирана по вкуса му – има релефен гриф, струнните са лично изработени от него, а лъкът на цигулката е по-дълг от стандартните модели, като материалът, от който той е изработен, е пазен в тайна от цигуларя вече години. Подобренията от своя странна позволяват на Ким да звучи по един много необикновен начин и да потопи публиката в истински специално музикално преживяване.

Освен Роман Ким на сцената ние слушаме още и световно признатите музиканти Деница Лафчиева, Александър Гордън и Симфоничния оркестър на Враца. В програмата на концерта е включена и музика от Джон Уилямс и други любими филмови теми, които са специално аранжирани за симфоничен оркестър под палката на Александър Гордън.