Катя и Мариел Лабек

Жанр: класическа музика
Диригент: Найден Тодоров
Солисти: Катя Лабек, Мариел Лабек
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Най-известното клавирно дуо Катя и Мариел Лабек се завръща в София за концерт със Софийската филхармония. Под палката на маестро Найден Тодоров те ще представят изключителния Концерт за две пиана на Франсис Пуленк. Композиторът създава това произведение само за три месеца през лятото на 1932 година по поръчка на принцеса Едмон дцо Полиняк, покровителка на изкуствата, на която са посветени множество шедьоври от началото на XX век.

След Концерта за две пиана продължаваме на френска вълна със Следобедът на един фавн от Клод Дебюси и Болеро от Морис Равел.

Изключително успешната кариера на сестрите Лабек започва от ранна възраст. Първите им уроци по пиано са с тяхната майка – италианската пианистка Ада Чеки, ученичка на Маргарита Лонг. После учат в класа на известната френска пианитка и педагог Люсет Декав и през 1968 всяка от тях е отличена с първото място (Premier Prix) в класацията на Парижката консерватория. В края на следването си, на 17 и 19 години, по желание на Оливие Месиен под неговото артистично ръководство те записват първия си диск с неговата творба Visions de l’Amen. Следват участията им в множество фестивали за съвременна музика, където свирят произведения на Месиен, Лучано Берио, Пиер Булез, Филип Бусманс, Дьорд Лигети и др. The New York Times определя сестрите Лабек като най-доброто клавирно дуо в света, а забележителната им кариера и артистичната им гъвкавост, благодарение на която изпълняват всякакви музикални стилове с еднаква лекота, потвърждават това твърдение.

Снимка: Косимо Тримболи

Много произведения са написани специално за тях, като Linea за две пиана и перкусии от Лучано Берио, Water Dances (Водни танци) за две пиана от Майкъл Найман, Battlefield (Бойно поле) за две пиана и оркестър от Ричард Дюбон, Nazareno за две пиана, перкусии и оркестър от Освалдо Голихов и Гонзало Грау, The Hague Hacking за две пиана и оркестър от Луис Андрисен, Капричио от Филип Бусманс, Концерт за две пиана от Филип Глас с премиера в Лос Анджелис с Густаво Дудамел и Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, концерти за две пиана и оркестър от Брайс Деснер и от Нико Мюли.

Сестрите работят редовно и с попзвезди като Стинг, Мадона, Елтън Джон, Том Йорк и много други. Музика, изпълнена от Лабек звучи в немалко холивудски филми, сред които Мъжът, който плачеше, Невидима нишка и Непростимо.

Билети тук.