Концерт на Националния филхармоничен хор и Музикален университет Виена

Жанр: класическа музика
Диригент: Родриго Самано Албаран, Гурам Цинцадзе, София Кутсишвили
Солисти: Аделина Галова Весела Тричкова Вяра Димитрова Гина Колева Елица Мирчева Зузанна Мика Мария Трендафилова Табакова, Николай Василев, Петър П. Петров, Росица Павлова-Инджева, Симеон Златков, Стоян Павлов, Чавдар Нейков, Яна Василева
Участват: Национален филхармоничен хор

Софийската филхармония дава начало на сътрудничеството си с Университета за музика и сценични изкуства във Виена с концерт на доказаните професионалисти от Националния филхармоничен хор и младите таланти и бъдещи музикални звезди, възпитаници на австрийското учебно заведение. В София пристигат музиканти от Грузия и Мексико, а програмата, съставена от Алоис Гласнер, съчетава романтични хорови произведения от немски композитори и хорово-органни произведения от англо-американски произход.

В първата част на концерта ще прозвучат голямата меса за двоен хор в ми бемол мажор на Йозеф Райнбергер и празничните песнопения на Йоханес Брамс, написани в знак на благодарност за номинирането му за почетен гражданин на град Хамбург, рамкирани от произведения за хор и орган от Джералд Финци и Джеймс Макмилан.

Втората част започва с тържественото Jubilate Deo от Бенджамин Бритън, последвано от бляскавия Псалм № 2 на Феликс Менделсон-Бартолди, Защо езичниците бушуват. Стиховете от този псалм също са част от Чичестърските псалми на Леонард Бърнстейн. Бърнстейн написва виртуозната творба в три части, базирани на текстове от еврейски псалми през 1965 г. за Southern Cathedral Festival в Англия. Тук тя ще прозвучи във версия за хор, солисти, орган, арфа и перкусия и гарантира впечатляваща кулминация и завършек на концерта.

В програмата:

Джералд Финци – Бог се издигна №2, оп.27 за смесен хор и орган
Йозеф Райнбергер – Меса в ми бемол мажор, оп.109
Джеймс Макмилън – Нова песен за хор и орган
Йоханес Брамс – Празнични и възпоменателни сентенции – цикъл от три мотета
Бенджамин Бритън – Възкликнете към Господа
Феликс Менделсон-Бартолди – Защо се вълнуват народите, Псалом №2 из Псалтир
Ленард Бърнстейн – Чичестър псалми – версия за смесен хор, орган, арфа и ударни.

С билети се сдобиваме от тук.