Концерт, посветен на Добрин Петков

Жанр: класическа музика
Диригент: Найден Тодоров
Солисти: Минчо Минчев
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Виртуозният цигулар Минчо Минчев излиза на сцената на Зала България, където под палката на маестро Найден Тодоров изпълнява произведения на Антонин Дворжак, Николо Паганини и Пьотр Илич Чайковски по повод честването на 100-годишнината от рождението на легендарния български диригент Добрин Петков.

Признат както за един от най-бележитите български диригенти, така и за музикант от световна величина, Добрин Петков остава в историята със своя впечатляващ репертоар от шедьоври на европейската музикална класика, изживяни и гениално интерпретирани под неговата палка. Според личния му архив, това са над 1000 изнесени концертни програми на българска сцена и над 150 музикални записа. Концертирал е многократно с почти всички големи български изпълнители и с руските творци Дмитрий Шостакович, Тихон Хренников, Мстислав Ростропович и други.

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. Солира с много от водещите оркестри в света, сред които Лондонската кралска филхармония, Оркестърът на BBC, Букурещката филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония и много други. Изнасял е концерти в най-престижните зали като Карнеги хол в Ню Йорк, Кенеди център във Вашингтон, залата на Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Роял Фестивал Хол и Роял Алберт Хол в Лондон и зала Херкулес в Мюнхен. Журира на редица международни конкурси и фестивали, а от 1993 година е председател на Фондация Панчо Владигеров и на журито по цигулка на едноименния международен конкурс.  От 2002 е артистичен директор на Международната лятна академия, провеждана ежегодно в рамките на Международния музикален фестивал Варненско лято. От 1990 е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия. Паралелно с интензивната си работа в университета и активната солистична дейност води майсторски класове по цигулка в различни точки на света.

Билетите ни очакват тук.