Лия Петрова и Габриел Бебешеля

Диригент: Габриел Бебешеля
Солисти: Лия Петрова
Участват: Национален филхармоничен оркестър

На 23 ноември българската цигулкова гордост Лия Петрова представя Концерт за цигулка от Бела Барток. Интригуващ и вдъхновяващ, концертът на Барток е сред едни от музикалните шедьоври, оставили отпечатък в историята на музиката. 

Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена още през 2016 година, когато спечели първата награда на конкурса Карл Нилсен в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от изключителни постижения и артистични успехи. Нейната изразителност и талантът ѝ се откриват и в записите ѝ на Концерт на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев – съвместно със Симфоничния оркестър на Одензе и диригентката Кристина Поска. Тези изключителни интерпретации ѝ печелят признание от международната преса и правят името ѝ разпознаваемо по целия свят.

Като солист Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света Артистката внася нови измерения в музикалния свят чрез своите албуми. Талантливата цигуларка представя произведения от велики композитори като Бетовен, Барбър и Бритън, обогатявайки класическото наследство със своя уникален стил.

Освен Концерт за цигулка от Бела Барток на 23-ти слушаме и сюита Петрушка от Игор Стравински. Петрушка – „вечният нещастен герой на всички панаири, във всички страни“, нещастно влюбен в Балерината, отхвърлен от нея, пребит до смърт от грубия жесток Арап, но отново появяващ се накрая като символ на безсмъртието на виталния човешки дух, оживява под палката на маестро Габриел Бебешеля и Софийската филхармония.

Концертът на Софийската филхармония с Лия Петрова и Габриел Бебешеля е сред акцентите в ноемврийската програма на Зала България.