Македонисимо

Жанр: класическа музика
Диригент: Емил Табаков
Солисти: Александър Краповски, Александър Сомов, Владко Нушев, Симон Трпчески, Хидан Мамудов
Участват: Национален филхармоничен оркестър

На 25 април световно признатият македонски пианист Симон Трпчески се включва в сезона на Софийската филхармония. Той идва заедно с колегите си Александър Краповски, Александър Сомов, Хидан Мамудов и Владко Нушев, за да представят проект, базиран на традиционна фолклорна музика от македонския край. Транскрипциите за оркестър са написани от композитора Панде Шахов по идея на Трпчески. Диригент на вечерта е Емил Табаков.

Симон Трпчески е възхваляван не само за мощната си виртуозност и дълбоко експресивен подход, но и за харизматичното си сценично присъствие. Качва се на международната сцена преди двадесет години като изпълнител на BBC New Generation. Той изгражда своята кариера изключително бързо, а пред него не съществуват никакви културни и музикални прегради. За тези години той си сътрудничи с повече от сто оркестъра на четири континента. Сред тях са Лондонският симфоничен оркестър, Националният оркестър на Франция, Кралският оркестър „Концертгебау“ – Амстердам, Оркестър Deutsche Sinfonie – Берлин, и Дрезденската филхармония. В Северна Америка той също е чест солист на някои от най-големите оркестри във Филаделфия, Лос Анджелис, Ню Йорк и други големи градове.

Трпчески е много търсен солист, а дългият списък на видни диригенти, с които работи, включва имена като Марин Алсоп, Густаво Дудамел, Кристиан Мачелару, Шарл Дютоа, Якоб Хруса, Владимир Юровски и много други. Той има особено дългогодишна връзка с Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, която укрепва още повече по време на управлението на Василий Петренко. Заедно двамата са записали най-фундаменталните пиеси от руския клавирен репертоар, както и четирите концерта за пиано и Рапсодия върху тема от Паганини на Рахманинов, двата концерта за пиано на Чайковски и наскоро – първия и третия концерт за пиано на Прокофиев за Onyx Classics.

Програма

25 април 2024, 19:00 - Зала "България"