Младият пианист Емануил Иванов и Емил Табаков с концерт в края на юни

Жанр: класическа музика
Диригент: Емил Табаков
Солисти: Емануил Иванов
Участват: Национален филхармоничен хор Национален филхармоничен оркестър

В един от последните юнски дни, 27 юни, носителят на наградата „Феручо Бузони“ Емануил Иванов и доайенът на диригентското изкуство Емил Табаков представят за първи път пред българската публика Концерта за пиано, мъжки хор и оркестър в до мажор, оп. 39 (BV247) на Феручо Бузони. Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с „Мечти“ – Прелюдия за оркестър в ми мажор, оп. 24 от Александър Скрябин.

Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след награждаването му с първо място по време на 62-рото издание на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Болцано, Италия. Успехът на едва 20-годишния музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Част от наградата му е и солов концерт в „Ла Скала“, състоял се през 2021 без публика поради пандемията, но предаван онлайн.

Емануил Иванов е роден 1998 в Пазарджик. Уроците му по пиано започват на седемгодишна възраст. Смята присъствието на симфонична музика в своето детство, особено тази на Густав Малер, за ключов фактор в артистичното си развитие. Първите си стъпки в клавирното изкуство прави с помощта на Галина Даскалова в родния си град, а след това работи с проф. Атанас Куртев. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит.

В последните години той участва в редица фестивали в България, изнася и солови рецитали в държави като Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. През 2022 дебютира в една от най-престижните европейски зали – „Херкулесзал“ в Мюнхен.

Слушаме младия музикант на 27 юни от 19:00 в Зала България под палката на Емил Табаков.

Програма

27 юни 2024, 19:00 - Зала "България"