Оперна гала с Роберто Аланя, Александра Кужак и Найден Тодоров

Жанр: класическа музика
Диригент: Найден Тодоров
Солисти: Александра Кужак, Роберто Аланя
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Един от най-добрите тенори на нашето време, Роберто Аланя, пристига за концерт със Софийската филхармония в зала 1 на НДК. Под палката на маестро Найден Тодоров и в компанията на не по-малко известното сопрано Александра Кужак прозвучават популярни оперни арии, дуети и песни.

Аланя е роден в парижките предградия в сицилианско семейство. Въпреки че родителите му се съмняват в таланта му, още като младеж музикантът вярва, че има призвание и години наред той прекарва нощите си в пеене и свирене на китара в кабаретата. Когато големият тенор Лучано Павароти пристига в Париж, за да раздаде автографи в универсален магазин, младият Аланя се промъква през тълпата, успява да се приближи до него и да му каже няколко думи. Разговорът довежда до покана за прослушване и 24-годишният Роберто печели билет за финала на конкурса Павароти във Филаделфия, където се представя блестящо и взема голямата награда. Днес в почти 40-годишната си кариера френско-сицилианският тенор има над шестдесет роли към репертоара си. Със записи за Erato, Sony, EMI, Warner, Deutsche Grammophon, дискографията му е една от най-богатите, които съществуват: дуети, оратории, опери, антологии на велики творби, религиозни и популярни песни. 

В последните години той успешно си партнира с полското сопрано Александра Кужак, която е и негова съпруга. Тя започва музикалното си образование на 7-годишна възраст, свирейки на цигулка и пиано. Учи оперно пеене в консерваториите във Вроцлав и Хамбург. Кужак прави своя професионален оперен дебют на 21-годишна възраст във Вроцлавската държавна опера като Сузана в Сватбата на Фигаро, в която нейната майка и учител Йоланта Жмурко изпълнява ролята на графинята. Кужак е лауреат на певчески конкурси във Варшава, Барселона, Хелзинки и Кантон. Пяла е на сцената на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Щатсопер в Берлин, Театър Реджио в Парма, Театър дьо Капитолий в Тулуза, Баварската държавна опера в Мюнхен, Виенската държавна опера, Teatro Real в Мадрид, Lyric Opera House в Чикаго, Арена ди Верона и много други.

Билети за концерта в НДК купуваме на касите и тук.