Сергей Бабаян гостува за първи път

Жанр: класическа музика
Диригент: Боян Виденов
Солисти: Сергей Бабаян
Участват: Оркестър Кантус Фирмус

В рамките на Европейския музикален фестивал 2024 гостува за първи път в България един от най-големите съвременни пианисти – Сергей Бабаян.

На 29 април той изнася концерт в Зала България с музикантите от оркестър Кантус Фирмус под диригентството на младия български диригент Боян Виденов – име, което вече се е доказало в международните музикални среди.

Бабаян е редовен солист на някои от водещите оркестри по света, сред които са Оркестърът на Кливланд, Гевандхаус оркестър – Лайпциг, Лондонският симфоничен оркестър, Бамбергските симфоници и Оркестърът на Мариинския театър и др. През тези години той е свирил под палките на някои от най-големите диригенти като Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Туган Сохиев, Нееме Ярви и Дейвид Робъртсън.

Сергей Бабаян е роден в Армения в музикално семейство, той учи в Московската консерватория при Михаил Плетньов, Вера Горностаева и Лев Наумов. След първото си пътуване извън СССР през 1989 г. той печели последователно няколко първи награди в големи международни конкурси като Клавирния конкурс в Кливланд и Шотландския международен конкурс по пиано.

Чакаме с нетърпение края на април, когато талантливият пианист гостува на Зала България с една невероятна музикална програма.

Програма

29 април 2024, 19:30 - Зала "България"