Софи Хайнрих за първи път като солист в Софийската филхармония

Жанр: класическа музика
Диригент: Виталий Алексеенок
Солисти: Софи Хайнрих
Участват: Национален филхармоничен оркестър

За първи път като солист на Софийската филхармония можем да чуем концертмайстора на Виенския симфоничен оркестър Софи Хайнрих. Тя идва на 13 юни, за да свири под палката на Виталий Алексеенок. Програмата включва Петия концерт за цигулка на Моцарт, както и произведения на Бах, Хайнрих Бибер и Симфония №29 в ла мажор, К.201/186а отново от Моцарт. Концертът е по повод 145 години дипломатически отношения между Австрия и България.

Софи Хайнрих е лауреат на няколко международни конкурса. През 2008 тя печели музикалната награда Possehl на град Любек. През 2009 привлича вниманието, като влиза в последните шестима цигулари в полуфиналите на конкурса ARD в Мюнхен. От 2012 до 2019 Софи Хайнрих е концертмайстор на Komische Oper Berlin. Освен това тя редовно гостува като концертмайстор в оркестри като Симфоничния оркестър на Баварското радио, Баварската държавна опера, Дрезденската Щатскапеле и Щатскапеле в Берлин. След 2019 тя става и концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър.

Като солист и камерен изпълнител тя често гостува на някои от най-престижните международни фестивали, като отделно работи и като професор по цигулка, който често провежда мастъркласове и курсове по камерна музика. Една от основните ѝ мисии е насърчаването на младите жени да имат повече смелост и самочувствие.

Виталий Алексеенок пък очарова със своята проникваща музикалност и добре оформени интерпретации, както и с откритата си и същевременно дълбока личност като един от най-вълнуващите таланти на младото поколение диригенти. Той получава международно признание преди 3 години с първо място на конкурса за дирижиране „Артуро Тосканини“ в Парма, където печели и награда на публиката, и награда за най-добро изпълнение на опера от Верди, наред с други награди.

На 13 юни в Зала България слушаме богата музикална програма от Софи Хайнрих под майсторското ръководене на Виталий Алексеенок.