Танго концерт със Стоян Караиванов и Orquesta Libertango

Жанр: класическа музика, латино

Посрещаме Световния ден на бандонеона на 11 юли с концерт на известния български бандонеонист и носител на наградата Музикант на годината от слушателите на БНР Стоян Караиванов и ръководения от него Orquesta Tipica Libertango.

Бандонеонът е основният и най-важен инструмент на танго музиката, чиито водещи изпълнители се ползват с изключителна популярност в родината на тангото, Аржентина. От 2000 година насам рождената дата на един от най-обичаните и известни аржентински бандонеонисти – Анибал Тройло, е обявена и като официалния ден на инструмента. На същия този ден – 11 юли, Стоян Караиванов отдава почит към легендарния Тройло и към бандонеона със специално подготвена програма, в която слушаме танго композиции заедно с музикантите от първия български танго оркестър.

Orquesta Tipica Libertangoе създаден от Караиванов през 2022 с идеята да изпълнява музиката на великите оркестри от историята на тангото. На два пъти е пълнил и вдигал на крака цялата Зала България с интересните си интерпретации и музикална програма, посветена на тангото. За 11 юли талантливите музиканти са подготвили напълно нова програма, включваща танго в стила на прочутите оркестри на Анибал Трайло, Хуан д‘Ариенцо, Карлос ди Сарли, Освалдо Пулиезе, както и някои от по-големите хитове на Астор Пиацола.

Предстои вълнуваща лятна вечер както за зрителите, така и за владеещите огнения танц, за които е предвидена специална зона за танцуване.