Вадим Репин и Карло Тенан

Жанр: класическа музика
Диригент: Карло Тенан
Солисти: Вадим Репин
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Виртуозният цигулар Вадим Репин се завръща в столицата, за да гостува на Софийската филхармония на 9 ноември. В концерта под диригентството на Крало Тенан той е подготвил Размисъл №1, оп. 42 и Ария на Ленскииз операта Евгений Онегин на Чайковски. В програмата на вечерта можем да чуем още произведения на Едуард Елгар и Лудвиг ван Бетовен.

Сред особено забележителните моменти в кариерата на Вадим Репин през последните няколко сезона са турнетата с Лондонския симфоничен оркестър, с Оркестъра на NHK и Шарл Дютоа в Япония, с Лондонската филхармония и Владимир Юровски. Специално написаният за него от Сър Джеймс Макмилан цигулков концерт е отново сред големите му успехи, като концертът обикаля някои от най-големите сцени в Европа, но и извън нея.

Познаваме Вадим Репин и със записите на концертите на Шостакович, Прокофиев и Чайковски за Warner Classics, на Бетовен и Брамс за Deutsche Grammophon, на различни триа заедно с Миша Майски и Ланг Ланг за Echo Classic и сонати с Николай Лугански, спечелили музикалната награда на BBC.

Цигуларят е истински посветен на музиката и неговият високо акламиран Транссибирски фестивал на изкуствата, ежегодно провеждан от 2014 насам, е едно от другите доказателства. Фестивалът донася изключителна музика в родния му регион, достигайки до Израел, Япония и редица други дестинации през последните няколко години.

Сега ние имаме възможността да чуем майстора на цигулката отново на родната сцена, и то под палката на Карло Тенан.