Йоанна Каменарска, Атанас Кръстев и Виктория Василенко

Жанр: класическа музика
Диригент: Константин Илиевски
Солисти: Атанас Кръстев, Виктория Василенко, Йоанна Каменарска
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Йоанна Каменарска, Атанас Кръстев и Виктория Василенко се събират със Софийската филхармония под палката на Константин Илиевски, за да представят Тройните концерти на Виктор Чучков и Лудвиг ван Бетовен.

Виктор Чучков е известен български пианист и композитор, познат на световната публика от успешните си турнета в Европа, Азия и Америка. Професор е по камерна музика и пиано в Националната музикална академия Проф. Панчо Владигеров – София. Първата си композиция пише още на осемгодишна възраст. Автор е на симфонични и камерни произведения, на детската опера Светулката и известните детски песни Хор на сътворението и Моля кажете не на шега, на музиката към повече от 50 филма, сред които Иван Кондарев (1973), Суламит (1999), Cristallo di Rocca (Италия, 2000), ТИЛТ (2011), Защо аз (Румъния, 1972), експерименталният Танц върху огъня (1972), анимационният Консервфилм (1989) и др. Тройният му концерт е с премиера през 2005 г. в зала България.

Тройният концерт на Бетовен за цигулка, виолончело и пиано е едно от най-празничните произведения на гениалния композитор. Той е нетипичен за епохата, когато жанрът е предполагал един или двама солисти. Изборът на солиращи инструменти фактически превръща произведението в концерт за клавирно трио и това е единственият концерт на Бетовен за повече от един солиращ инструмент. Трите инструмента – това са три човешки гласа и обикновено така се характеризира творбата в музикалната критика. В заглавието й при изброяване на инструментите най-напред се споменава цигулката, но всъщност водещата роля е поверена на виолончелото. С него започват всички теми и всички части, неговата партия е най-сложната от всички. Сякаш с човешки, топъл глас виолончелото звучи първо, след него възвишено запява цигулката, а най-накрая всгъпва пианото с универсалния си тембър.

Слушаме двата концерта с билет от тук.