Юлия Хаген и Найден Тодоров

Жанр: класическа музика
Диригент: Найден Тодоров
Солисти: Юлия Хаген
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Младата виолончелистка Юлия Хаген пристига в България за концерт, насочен към широк кръг почитатели на класиката. Маестро Найден Тодоров повежда Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор, за да изпълнят заедно Половецки танци на Александър Бородин, Концерт за виолончело и оркестър №1 на Дмитрий Шостакович и световната премиера на Икар на Ценко Минкин. Публиката се подготвя за концерт, изпълнен с топлина, жизненост и смелост за поемане на рискове – качества, типични за изпълненията на Хаген според критиците.

Виолончелистката хваща инструмента за пръв път едва на петгодишна възраст, след което поема по естествения кариерен път на всеки талантлив музикант. Обучава се в Залцбург, Виена и Берлин, печели стипендията на академия Кронберг в Хаген и печели редица престижни награди на световни конкурси и фестивали, сред които Международния конкурс за виолончело в Лицен, Конкурса за виолончело Мацакурати, наградата за култура Hajek-Boss-Wagner и наградата Nicolas Firmenich на Академията на фестивала Вербие. Днес тя е еднакво успешна както като солистка на оркестър, така и в рецитали с пиано и в колаборации с други музиканти за изпълнение на камерна музика. Свирила е със Симфоничния оркестър на Бирмингам, Симфоничния оркестър на Виенското радио, Orchestra della Svizzera italiana, Пражкия симфоничен оркестър, Копенхагенската филхармония, Брукнер оркестър Линц и Софийската филхармония. 

Днес 27-годишната виолончелистка живее във Виена и съчетава техническо майсторство с високи артистични стандарти и директен комуникативен подход към създаването на музика.

Билетите са тук.