Юлиан Рахлин и Георги Димитров

Жанр: класическа музика
Диригент: Георги Димитров
Солисти: Юлиан Рахлин
Участват: Национален филхармоничен оркестър

Едно от най-прочутите имена в света на музиката в наше време Юлиан Рахлин и големият български диригент Георги Димитров застават заедно пред Софийската филхармония в последния ден от месеца със стилна Моцартова програма. Концерт, който е сред най-големите акценти в тазгодишната програма на Националния оркестър.

Юлиан Рахлин е сред най-прочутите музиканти на нашето времето. Многостранните му интереси са причината той да обиколи целия свят като солист, диригент, камерен изпълнител, преподавател и артистичен директор. Завършва музикалното си образование във Виенския университет за музика и изкуства в класа на Борис Кушнир. Взема също частни уроци при Пинкас Цукерман в Ню Йорк, който го насърчава да продължи да развива свиренето си и на виола. А по-късно започва да изучава дирижиране при Марис Янсонс, напътстван в това поприще и от Даниеле Гати.

New York Times  го  нарича  великолепния цигулар „виртуоз със сърце и осанка на шампион“. През годините той участва в някои от най-големите световни оркестри. Забележително е партньорството му в камерната музика със знаменити изпълнители, като Марта Аргерич, Мстислав Ростропович, Гидон Кремер, Евгений Кисин и много други.

Елегантният и динамичен стил на Рахлин затвърждава репутацията му и като диригент, известен с педантичните си репетиционни методи и витални интерпретации. Той вярва, че значението на класическата музика може да се развие в съвременната култура. Посветил се на обучението и подкрепата на млади таланти, Рахлин основава фондация „Юлиан Рахлин и приятели“, за да подпомага кариерата на изключителни млади музиканти.

Програмата на 29 февруари включва увертюра Лучио Сила, Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор, К.216и Симфония №36 „Линц“ в до мажор, К.425. Слушаме Юлиан Рахлин под палката на Георги Димитров от 19:00.

Програма

29 февруари 2024, 19:00 - Зала "България"