На 23 декември на сцената на Държавна опера Стара Загора за първи път ще прозвучи симфоничната поема Коледа от Димитър Ненов, написана през 1938-39 година, за солисти, смесен хор и оркестър.Творбата е създадена на основата на народни песни и текстове, които са не просто обработени от композитора, но развити и оркестрирани изцяло в неговия ярко индивидуален стил. Трябва да си припомним, че Димитър Ненов е един от изтъкнатите български композитори от първата половина на 20 век, изключителен пианист, изнасял е концерти с успех не само в България, но и в редица други европейски страни. Музиката на Димитър Ненов изразява неговото оригинално виждане за музикалното творчество – съчетание от индивидуално, съвременно и българско!
В програмата на концерта са включени още църковно-славянски песнопения в изпълнение на октет Св.Йоан Дамаскин с диригент Стефка Минкова. Ще прозвучат Тропар на Рождество, Милост мира и Достойно ест.
Симфонична поема Коледа ще може да чуете в изпълнение на хора и оркестъра на Операта в Стара Загора, хормайстор е Младен Станев, диригент – Здравко Лазаров.