Американската блуграс група „Barbaro“ в 4 български града

Жанр: джаз, фолклор

Блуграс, джаз и камерна музика се вливат в спокойната музикална река на американската банда Barbaro, която между 29 май и 2 юни ще обиколи четири български града, започвайки от Хасково, а след това Бургас, Варна и Велико Търново. Концертите са част от програмата American Music Abroad и са с вход свободен. Мащабното турне на групата кръстосва целия свят, като минава през Катар, Турция, България, Великобритания, след което музикантите се завръщат за още концерти в САЩ.

Barbaro трансформират американския фолк през призмата на собственото си колективно светоусещане, създавайки стил, който е изцяло техен. Всяка тяхна песен излъчва спокойствие и безметежност, носталгия и вълнение, подсилено от ярките цигулкови партии, живата игра на баджото и китарата и стабилната основа на контрабаса. Комплексните им аранжименти и хармонизиращите вокали допринасят за авторския им почерк, а албумът им Dressed in Roses (2020 година) е истинско свидетелство за тяхната музикална идентичност и звук, който поставя началото на една от най-търсените акустични групи в Средния Запад и САЩ като цяло.

Базираните в Минеаполис изгряващи звезди пристигат в Хасково на 29 май от 18:00, когато ще свирят в Драматично-куклен театър Иван Димов. След това се отправят към Открита сцена Охлюва в бургаската Морска градина на 30 май от 19:00, като при дъжд концертът се мести под покрива на Културен център Морско казино. На 31 май от 18:00 ги слушаме във Варна в чудесната акустика на Градската художествена галерия. Българският сегмент от турнето им завършва в Читалище Надежда 1869 във Велико Търново, отново в 18:00.