Джейкъб Колиър със съвместен концерт с „Мистерията на българските гласове“

Солисти: Джейкъб Колиър
Участват: Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър – изпълнител, автор на песни, мултиинструменталист и продуцент – се качва на сцената на Зала 1 НДК на 11 юли за първия си съвместен концерт с прочутия женски хор Мистерията на българските гласове.

В София Джейкъб представя песни от най-новия си албум, а от своя странна Мистерията на българските гласове са подготвили няколко самостоятелни изпълнения. Освен това за първи път пред публиката световната звезда и нашумелият от повече от 30 години хор ще имат съвместни интерпретации.

Колиър е считан за един от най-ярките музиканти на XXI век. Той има дванайсет номинации и шест награди Грами, пет от които получава в периода  2017–2021. Той е първият изпълнител във Великобритания, носител на отличието за първите му четири последователни албума. Последното си Грами печели миналата година за четвъртата част на тетралогията му Djesse Vol. 4. Проектът включва 16 песни, някои от които колаборации с артисти като Бранди Карлайл, Шон Мендес, Кърк Франклин, както и участието на 150 000+ гласа от публиката, които артистът записва на разпродадени концерти с хиляди зрители.

Голямата страст на Джейкъб Колиър остава човешкият глас. Той е изследвал и усвоил гласови регистри в цели четири октави. През годините Джейкъб звучи в песни на Coldplay, SZA, Stormzy и Khelani. В собствените си проекти Колиър е работил с артисти от малийската певица Оуму Сангаре до Джон Майер, Шон Мендес, Тай Дола $ign, Даниел Цезар и Тори Кели.

Джейкъб е трето поколение музикант, като хваща цигулка едва на двегодишна възраст, а в началното училище вече използва професионален музикален софтуер. След училището Purcell е приет в Кралската музикална академия, където изучава джаз пиано. Домашните му видеоклипове започват да набират популярност, с което привлича вниманието на джаз легендата Куинси Джоунс и по-късно под неговото менторство Колиър издава дебютния си албум In My Room (2016), изсвирен, записан и продуциран изцяло от него.

Слушаме него и Мистерията на българските гласове на 11 юли от 20:00 в НДК. Той идва у нас по покана на Полифоник Тюнс в началото на европейското част от световното си турне през 2024.