Концерт на Hackedepicciottо

В средата на март Гьоте-институт България и Аларма пънк Джаз обединяват сили за един вълнуващ концерт. На 17 март басистът Einstürzende Neubauten, Александер Хаке, гостува за първи път у нас заедно с мултидисциплинарната артистка Даниел де Пичото, а причината е техният съвместен проект, озаглавен hackedepicciottо.

Tова е третият поред концерт от тазгодишното партньорство между Гьоте-институт България и Аларма пънк джаз и то ни изпраща на истинско пътешествие между жанровете и епохите.  Александър Хаке и Даниел де Пичото се обединяват в това „синематик дроун“ дуо, в което се преплита построк, постиндъстриъл с номадски психаедлик, ембиънт и поезия и философия. Хаке владее баса и монголското гърлено пеене, като в микса включва и редица електронни устройства, докато Де Пичото участва освен с цигулка и пиано, но и с някои по-нетипични инструменти като хръди-гърди, цитра и други.

Hackedepicciottо се ражда през 2016 година, а оттогава имат общо шест съвместни албума под това си прозвище, като в тях не са включени албумите им като дуо преди официалното сформиране на групата.

От българска страна преди тях на сцената на зала Сингълс в НДК можем да чуем Adonai Atrophia, чийто актуален албум Dawah излезе официално преди по-малко от два месеца. Концертът е с начален час 20:00.