Малийският блус-рок титан Вийо Фарка Туре за първи път в София

Жанр: рок, джаз

Със специален подгряващ сет ще се включи психеделик-джаз квинтетът Piero Epifania Electric Band (Перу-България)

Вийо Фарка Туре, синът на краля на блуса в Западна Африка Али Фарка Туре, ще свири за първи път в България тази неделя по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и платформата „АфроВизия“ малко повече от половин век след концерта на легендарния си баща на Младежкия фестивал в София през 1968 г.

Датата на концерта е 2 юни 2024, навръх празника на програма „Христо Ботев“ (в която е заченат и роден фестивалът „Аларма Пънк Джаз“), а мястото е Голямата зала на клуб *Mixtape 5*, където от 2017 г. досега „Аларма“ и „Афровизия“ вече представиха други знакови за света западноафрикански групи – „Кинг Аишоба Бенд“ (Гана), Басеку Куяте & Ngoni Ba (Мали) и триото на „туарегския Джими Хендрикс“ Бомбино (Нигер/Мавритания/САЩ).

Борейма „Вийо Фарка“ Туре е роден през 1981 г. в Ниафунке, Mали, а дебютния си албум издава на 25-годишна възраст, през 2006 – годината, в която светът се прости с великия му баща. В албума свирят легенди като Тумани Диабате, Басеку Куяте и нюйоркският барабанист Тим Кейпър. В този музикален дебют от 2006 звучи и китарата на Али Фарка Туре и това са едни от последните записи на големия музикант, символично предаващ короната на своя син.

Още с втория си албум Fondo Вийо Фарка заявява себе си като оригинален китарист и певец със собствен почерк, верен на традициите, от които идва, но лека-полека излизащ от огромната сянка на баща си. През следващото десетилетие и половина следват още 8 албума, в които често ще чуваме музиканти от голямото семейство като Сюлеймане Кане (джембе, перкусии) и Али Магаса (бас и ритъм китара) от групата на Али Фарка, Сидики Диабате (сина на Тумани) на кора (западноафриканска арфа), племенника на Али Афел Бокум, басиста Йоси Файн („превел“ години по-късно западноафриканския блус на езика на Близкия Изток), мениджъра на Бомбино Маршал Хенри на бас, Шейх Тидиан Сек на клавишите и др., а конкретно в албума The Secret – и други световни гости като Дейв Матюс, Дерек Тръкс и Джон Скофийлд.

Последните два издадени засега албуми на Вийо Фарка са Les Raciners, първи негов за лейбъла на баща му World Circuit и Аli – с песни на Али Фарка Туре, аранжирани и изсвирени в стила на американското трио Khruangbin заедно със самите тях. Проектът е обявен за един от албумите на годината от самия сър Елтън Джон.

20:00 – отваряне на вратите

20:30 – Piero Epifania Electric Band

21:30 – VIEUX FARKA TOURE Band