Мексиканската супергрупа Sonido Gallo Negro за първи път в София

Жанр: латино, рок

Мексиканската супергрупа Sonido Gallo Negro, която европейската публика откри преди няколко години благодарение на Glitterbeat Records, идва в столицата на 3 юли в зала Сингълс на НДК.

Групата идва в София с близо двучасово интергалактическо пътешествие с пълен набор от аналогови синтезатори, теремин, традиционни латиноамерикански перкусии, флейта и психеделични китарни рифове. Групата комбинира толтекско-ацтекски митологични елементи с близкоизточни и африкански влияния с натуралното rock’n roll ъдънргаунд звучене от предградията на Мексико Сити.

Оркестърът се състои от 9 души на сцената, като важна част от пърформансите им са и хипнотичните визуални импровизации на Д-р Алдерете – единия от двамата аржентинци в Sonido Gallo Negro. Той е и човекът, изпод чиито ръце излизат също призрачните звуци на теремина в групата, основана преди 14 години от китариста Габриел Лопес и басиста Роли Мартинес.

Музиката на групата не е непозната и във филмовата индустрия в Мексико. Техни творби са част от саундтраците на Рома на Алфонсо Куарон и Chicuarotes на Гаел Гарсия Бернал.

Sonido Gallo Negro е седмата група, издавала за Glitterbeat, която гостува на концертната серия Аларма Пънк Джаз през последните десет години. Слушаме ги на живо за първи път на 3 юли в зала Сингълс на Националния дворец на културата.