„Остава“ в Маймунарника

На 30 август Остава ще изнесе ежегодния си голям концерт на сцената на Маймунарника в Борисовата градина. С него групата ще отбележи своя 32-ри рожден ден и традиционно ще изпрати лятото.

Остава е емблемата на популярната рок музика от 2000-те в България. Тяхното звучене е силно повлияно от т.нар. бритпоп – водещия алтернативен жанр във Великобритания през 90-те години на 20. век. Групата е основана през 1991 г. в Габрово от студентите Георги Георгиев – китарист и вокалист, Боян Петков – баскитарист, и Драгомир Димитров – барабанист. По-късно към триото се присъединяват Свилен Ноев и Александър Марбург. Музикантите придобиват голяма популярност в началото на новото хилядолетие, като още с първия си албум започват да печелят награди. Без съмнение най-известният им албум е Моно (2004), където са включени сред най-популярните им песни като Шоколад и Стоп.

През 2021 г. се навършват 30 години от основаването на групата. Това ги прави част от малкото български алтернативни артисти от 90-те, които са се задържали на сцената. Групата не е загубила и желанието да създава нови проекти – последният ѝ албум Кислород излиза през 2022 г.

Това не е първият рожден ден, който Остава празнува на лятната сцена на Маймунарника. Той се е превърнал в традиция, към която се придържат вече над 10 години. В края на август музикантите ще изпълнят и свои култови песни, и парчета от новия си албум Кислород.