Paloma – концерт на Мирослава Кацарова

Жанр: джаз, латино

Мирослава Кацарова посреща годината с изцяло нова концертна програма, посветена на музика от черно-белите филми. Програмата, която слушаме на 12 януари в Софийската градска художествена галерия, е озаглавена Paloma и в нея се включват Мирослав Турийски – пиано и аранжименти, Младен Димитров на барабани и Александър Леков с бас. Освен тях в нея слушаме и струен квартет Perfect с участието на Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виончело). 

От десет години насам джаз певицата Мирослава Кацарова всяка година създава по една нова концертна програма, която се отличава със специфичен музикален материал, звучност, силни аранжименти и разказани истории. Настоящата музикална програма се казва Paloma, точно като популярната стара мексиканска песен. Във филмовия и музикален разказ, зад който Кацарова седи, важен акцент са именно латино песните. Оркестрациите за струнния квартет са неконвенционални, със съзвучие в типично джазов стил, който се подчертава от класическото джаз трио – пиано, бас и барабани. 

„Тиха и сладостна носталгия по черно-белите филми на XX век, по техния саундтрак и естетика, по наивните им, но автентични настроения – това е фокусът на новата ни концертна програма. Внимателно и с любов съм избрала музикални теми, които ме изразяват и отговарят на идеала ми за песен: мелодична, красива линия, със съвършено втъкан в нея текст. В програмата съм подбрала песни с фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура като Cucurucucu Paloma, Samba de Bencao, Manha de Carnaval (Black Orpheus), Desafinado, Amapola, Mas Que Nada, Dindi и още други, повечето от тях свързани с филми. Миро Турийски е претворил стария музикален материал и е преосмислил темите в него така, че да звучи модернистично, но и носталгично и с уважение към оригинала“, разказва Мирослава Кацарова.

Концертът започва в 19:30 в Софийската градска художествена галерия.