Pantera: Безсмъртната сила на метъла

През 1983, популярната единствено в ъндърграунда на Тексас, Оклахома и Луизиана глем метъл група Pantera изкарва дебютния си албум. Три години по-късно, в търсене на точния певец за развитието на бандата, двамата братя Абът – китаристът Даймбег Даръл и барабанистът Вини Пол, попадат на родения в Луизиана певец Филип Анселмо и през 1988 излиза първият им албум с него. Но когато през 1990 Pantera издават Cowboys From Hell, разтърсват света на метъла така, че още се люлее от тътена.

Албумът е такава нечувана амалгама от хеви, траш, спийд, заредени с груува на новото в метъла, че момчетата не просто създават нова вълна, но и я яхват, превръщайки се в абсолютни лидери, като вдъхновяват дори стари кучета като Judas Priest да стегнат звука си. Стигат до турне с Metallica и онова емблематично и експлозивно шоу на летище Тушино до Москва. Следващият Vulgar Display of Power показва, че четиримата досега само са загрявали. И до днес албумът е учебник за почти всяко хлапе, което посяга към тежката музика. Груув, сила, рифовете на Даймбег, тътенът на Вини Пол и Рекс Браун и неповторимото сърцато пеене и ръмжене на Фил Анселмо са емблема на метъла през 90-те и остават такава и до днес.

През 2003 двамата братя официално обявяват края на Pantera, а на следващата година светът е потресен от убийството на един от най-обичаните метъл китаристи – Даймбег Даръл, застрелян на сцената. През 2018 си отива и брат му и сякаш силно бленуваният реюниън на групата загива с тях. До 2022, когато Фил Анселмо и басистът Рекс Браун застават отново под флага на Pantera с най-логичния заместник на Дайм – неговия най-добър приятел и китарист на Ози Осбърн и Black Label Society Зак Уайлд и с барабаниста на Anthrax Чарли Бенанте и Pantera се качва на сцена след 20 дълги години. Така на 26 май през 2023 за пръв път у нас три поколения фенове ще могат да се докоснат до метъл магията Pantera – в чест на братята и с любов към метъла.