Unseen Scene: концерти на тъмно в Топлоцентрала 2023

Миналата година музикалната платформа Unseen Scene ни покани да прегърнем тъмнината в Топлоцентрала и да се насладим на единствени по рода си сетивни концерти. Светлините изгасват и се понасяме на вълната на музиката, разчитайки единствено на слуха и осезанието си.

Unseen Scene не е проект, предназначен специално за незрящи – вместо това той е създаден от незрящи, преобръщайки представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се гмуркаме в сенките, за да променим гледната (или по-скоро осезаемата) си точка.

Преходът е плавен и се случва с помощта на екип от водачи от Съюза на слепите в България, които се грижат да настроим сетивата си и да се потопим в уюта на залата. Нужно е да оставим всички мобилни и светещи устройства, преди да влезем, за да се откъснем напълно от външния свят и да се оставим единствено на въздействието на мелодията.

Слушаме два концерта в самото начало на месеца. На 1 октомври се разтапяме под въздействието на нежните вокали на YAИA (Яна Янчева), която ни омагьосва с песните от последния си албум Under My Skin, както и с някои от по-старите си парчета. Следващата вечер принадлежи на Деси Андонова и нейното алтер его Sila Sol, която ще изпълни за пръв път на живо новия си албум Rules of Love, вдъхновен от 40 правила на любовта на Шамс Тебрис.

Бързаме да си вземем билет от тук, защото местата са ограничени до 60 на вечер. Междувременно с интерес продължаваме да следим каналите на Unseen Scene в очакване на още предстоящи вълнения.