Японското пост-пънк дуо heavenphetamine обикаля България

Жанр: рок

Японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine идва за първи път в България – в три града: Пловдив, София и Велико Търново.

Хироки (клавири/вокали) и Сара Ода (барабани/вокали) са необикновена двойка музиканти от Токио, които от няколко години живеят в Грузия и създават музика, повлияна от краут- и психеделик-рока, пост-пънка, J-попа, минимализма и нойз-жанровете. Групата се формира още в Япония в края на миналото десетилетие, от там тръгват и първите им турнета в Австралия и Нова Зеландия.

Истинското им творческо разгръщане и развитие обаче свързваме с периода им в Грузия (където живеят и творят) и Украйна, където откриват местната ъндърграунд сцена и стават част от нея само няколко месеца преди избухването на войната. Тогава те започват своето 5-месечно благотворително турне NOM (Not only money) в подкрепа на Украйна. През 2023 те продължават да подкрепят тази кауза като организират 2 европейски турнета, но този път с двама украински музиканти.

В България идват по покана на Аларма Пънк Джаз, присъединявайки се към дългата традиция на платформата в организирането на концерти на съвременни авангардни, ъндърграунд артисти от Япония.

Концертите са в Bee Bop Café (Пловдив), зала „Сингълс“ на НДК (София) и ТаМ (Велико Търново), съответно на 23, 24 и 25 юни (неделя, понеделник и вторник), като на пловдивския концерт (където съорганизатор на „Аларма“ е платформата „Пост Култура“) е предвиден специален гост, които ще открият вечерта. За концертите в София и Велико Търново е планирана съпъстваща програма преди и след концерта със съвременна азиатска авангардна и ъндъргаунд музика – селекция на Тсетун Тсентанауа Първи, създател на Аларма Пънк Джаз.