Културама провокира с актуални творчески тенденции и новаторски изпълнителски практики. Преследваме емоциите, празнуваме музикалното разнообразие и се впускаме във вихъра на забавлението. Класическа музика се преплита с модерни направления, а елегантни изпълнения нахлуват в динамичната градска среда.
Програмата стартира със симбиоза от пиано и перкусии в Бах огледало – проект на френския пианист Тома Енко и българката Василена Серафимова. Концертът е вдъхновен от творчеството на Йохан Себастиан Бах, а музикантите се заиграват с произведенията му почти по детски, забавляват се с изкусните хармонии и тържествуват в красотата и свободата на неговите авторски похвати. Клавишите на Енко прокънтяват и на 21 септември, когато пианистът засвирва свои джаз композиции. Концертът носи енигматичното име Светулки и това далеч не е случайно. Френският изпълнител демонстрира дуалността на музицирането си и прокарва бляскави нишки между светлината и мрака.
От Франция пристига и групата Cabaret Contemporain. Квинтетът се отличава с изключително разпознаваем почерк: музикантите изпълняват електронна музика с акустични инструменти. Разкършваме се в танцувален ритъм, създаден по традиционни методи, но акустичното звучене не отнема от ударната интензивност на стила. Заинтригувани от идеята да потанцуваме на клубна музика без никакво участие на компютърен софтуер, на 25 септември се насочваме към бар Паваж.
Фестивалът представя и българското сопрано Ина Кънчева, берлинския квартет Clair-obscur, яркия съвременен музикант Антони Дончев, новаторската група Anches Hantees, зашеметяващите Los Saxos Del Averno и DJ Chloé. На 1 октомври закриваме фестивалните седмици с един концерт за малчуганите – премиера на детската музикална книга Музиката Е.