ПОЖАРНАТА
На Екзарх Йосиф 46 често са нащрек за огън, но този, който предстои, е приятелски – фасадата става платно за едрогабаритен графит под ръцете на 140 Ideas. Докато тайната концепция лека-полека се избистря пред очите ни, благодарим за смелостта на Пожарната за тази арт акция и честитим празника на пожарникарите на 17 септември.

ЦЕНТРАЛНИ ХАЛИ
От място за пазар тази емблема на града става сцена за музика, като освобождава паркинга си откъм Пиротска за концертната програма на феста (звучала миналата година в старата Шоколадова фабрика). Достъп до афиша още нямаме, но входът е обявен за свободен.

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Наистина е екстремно, че фестивалът този път успява да влезе в двора между ЦУМ и министерството, но не оттам идва името на зоната – kvARTal Extreme вдига рампи за вело, авто и борд демонстрации, а докато едни хора хвърчат, други ще пускат електроника.

ЦЪРКВАТА СВ. ПАРАСКЕВА
Следващата свалена бариера тази година е между градското и духовното. Църквата, построена през 1930, за да събира преселниците в еврейския квартал, отваря сега двора си за нас – на 16 септември там Актьори срещу поети ще мерят сили по темата за града и неговите скрити съкровища.

PARK(ING) DAY
Превръща площите, свикнали с коли, в градини, работилници, арт инсталации и какво ли още не, за да напомни колко по-хубав е градът, когато отстъпваме място на въздуха. В София световната инициатива се слува от 2011 насам всяка година и пропусна само миналата, за да се върне сега точно в квАРТала – оглеждайте се за паркоместа.

УЛИЦИТЕ
Те са познатите от квартала, но сега получават нови табели в синхрон с общата РЕстарт концепция на феста. Искър става РЕинкарнация, Будапеща – РЕтроспекция, Св. Св. Кирил и Методий – РЕгенерация, Цар Симеон – РЕнесанс, Екзарх Йосиф – РЕакция, Сердика – РЕволюция, а това са и ключовите думи, които ни ориентират какво ще се случва в пространствата на всяка от улиците.

квАРТал фестивал е от 14 до 16 септември
За пълната програма следете @kvARTal.kolektiv във фейсбук