Идеята му е проста: да полираме този стар диамант, докато заприлича на арт кварталите по света. Процесът ще е дълъг, но започваме амбицирано на 16 септември с три дни разходки и активности – следва компресираната версия на програмата, за разархивираната отворете линка на финала.

ДОМ НА КИНОТО
Не е лоша идея първата ни спирка да е тази – киното ще поддържа квАРТал-на инфо точка с отговори на всичките ни питанки. Плюс това оттук ще грабваме и карти за печати от фестивалните локации (с награди за най-активните, естествено). Откриващото парти също е на този адрес – винилите на Emil Doesn’t Drive и Mr. Vanderley се завъртат на 16 септември в 22:00 и ще продължат така не до късно, а направо до рано (входът е без пари). Серията прожекции на филми за София на следващия 17 септември пък е супер начин да отбележим празника на града.

SITO STUDIO
Дясната страна на Цар Симеон 47 празнува рожден ден на 16 септември. Ако и вие като нас настръхвате от кеф само при мисълта за ситопечатани аксесоари, изчислете си нещата така, че въпросния ден да сте там към 18:00. Черпят всички с демо печатане и разпродажба на дрехи и принтове – ето защо.

SOHO

Изложбата на Жана Йорданова ще тегли насам още месец след феста, но след 16:30 на 17 септември я гледаме с музикален съпровод от Иван Шопов и неговия Modular Synth Showcase. Музика с аналогови машини, иначе казано. Ако пък ще обикаляте квартала със своите мини-аз, пак сочим зелената къща: на 18-ти в 15:00 SOHO слага роботите на Robopartans в ръцете на хлапетата (вижте ги на robopartans.com).

ЕВРЕЙСКА СОФИЯ
Културен център Шалом ни повежда на архитек­турно-историческа екскурзия с гид из еврейските забележителности в тази част на града, за много от които вероятно не подозираме. Датите за отпътуване са 17-ти (от 14:00 и 17:30) и 18 септември (от 14:00 и 18:30), началната точка е Дом на киното, а ако превъртим тура в последния ден на феста, ще ни пуснат също в Синагогата и музея към нея.

ПОП-ЪП ГАЛЕРИИ
Да си дойдем на думата: една от задачите на квАРТал е да напълни с живот празните пространства в зоната си на операция. А те са безброй. Затова фестът прави малка, но смела крачка напред, като ни показва как светват забравените адреси, дори само с няколко красиви рамки по стените. GPS координати нямаме – направете някой от туровете и сами ще си нарисувате карта.

ИНТЕРАКТИВНИ ТУРОВЕ
Move.bg и Omnia Pictures са двата събеседника, които окуражават ровенето в телефоните, докато ни говорят. Не защото не уважават труда си, а защото магията им не може да се случи без съответните мобилни приложения (вече си знаем – питаме за тях в Дом на киното). Виртуалните им турове ще събудят емблематични сгради в района, които сами ще разкажат историите си и ще представят обитателите си през различните епохи.

квАРТал фестивал е между 16 и 18 септември. Пълната програма е на facebook.com/kvARTal.kolektiv. Инфо точката по време на феста е в Дом на киното.