Знаете ли, че Хауърд Шор, композирал музиката към Властелинът на пръстените, се е вдъхновил за тази работа от цикъла Пръстенът на Нибелунга на Вагнер? Добре, по-важното е, че от неговите ноти сме настръхвали хиляди пъти, докато скъпоценното колелце се търкаляше от Задругата през Двете кули до Завръщането на краля.
Мина повече от десетилетие от деня, в който Питър Джаксън ни показа как изглежда Средната земя от бездънното въображение на Толкин, затворено между кориците на книгата му през 50-те на миналия век. На 5 декември ще опресним спомена на десета степен. Първата част от трилогията – Задругата на пръстена, ще върви върху гигантски екран с HD качество и български субтитри, а 250 музиканти (за жалост, с гръб към екрана) ще изпълняват музиката към филма в съвършен синхрон с кадрите. Шапки долу за Симфоничния оркестър на БНР (радиото празнува по този луд начин 80-годишнината си), и смесения, и детския му хор. Не ни се мисли за какви репетиции е ставало въпрос, когато партитурите за концерта са с общо тегло над 130кг.

ЗАДРУГАТА НА МУЗИКАНТИТЕ
Нашите музиканти ще бъдат подкрепени от петима чужди ветерани в проекта Lord of the Rings In Concert, който обикаля света от десет години и вече е поразил със звук и картина над 2 милиона души. Първият важен гост е диригентът от Швейцария Давид Райц. Следва го любимото сопрано на Хауърд Шор – Кейтлин Луск, която пее в първия такъв спектакъл, когато е едва на 15. Комале Акапко е един от 30-те души в света, които свирят на цимбал, а Александър Пентин е изпълнител на тимпан. И накрая, концерт-майсторът Мариан Краев (германец от български произход), който е свирил в над 80 от властелинските спектакли. Перфектна задруга.