Дебютният й албум  Лунен сън е определен като "феномен в българската поп музика" (сп. Ритъм, 2001). Оттогава насам има издадени 19 видео сингъла, самостоятелни и в колаборация с други артисти, всеки от които е достигал първо място в музикалните класации. Хитовете Крадена любов, Чуваш ли ме и Думи влизат в класацията за най-слушана европейска музика на MTV World Chart Express и са неколкократно въртяни по музикалния гигант.
Мария Илиева е единственият източноевропейски артист поканен да представи страната си на концерта по случай 50-годишнината на ЕС в Брюксел през 2007 г. Събитието е гледано от близо половин милиард зрители в цял свят.
През 2011г. се навършиха 10 години от старта на соловата кариера на Мария Илиева, което певицата отбелязва с концертно турне в страната. Финалният концерт 10 години Лунен сън в София представи спектакъл на световно ниво. Мащабното шоу е определено като едно от най-значимите музикални събития на 2011.
През август 2012 Мария е поканена да представи България във фестивала Top of the Top в Сопот, Полша, редом с най-известните изпълнители от 16 европейски държави. Певицата представя I Like пред 5-хиляди души в залата и над 4 милиона зрители.
Мария Илиева е съдия и ментор в първия и втория български сезон на най-мащабното музикално реалити в света X Factor.