Концепцията
Наглед Mellow e просто поредното електронно събитие тук. Всъщност ще наречем фестивала музикален, защото стиловото разно­образие в него е наистина сериозно – ще звучи всичко от спейс джаз и гаражен рок до емотроник и дяволско диско. Голяма част от музикантите ще свирят на живо, а за 28 май е предвидено дори нестандартно пиано шоу.

Сцените
Едно от добрите хрумвания на организиращите феста хора от списание Едно e разделянето на събитията на безплатна и платена част, условно кръстени Mellow Open и Mellow Night. Това означава, че всеки ден музиката започва да се лее в 18:00 на открито – при езерото с лилиите в Борисовата градина. Там посещението е съвсем безплатно, а концертите и сетовете продължават до 22:00. Mellow вечерите пък ще бъдат в Интер Експо Център от 22:30 и са с вход, но пък цените на билетите са съвсем приемливи – 20лв за една вечер и 40лв за трите. Търсете ги в мрежата на нашите приятели от Eventim.

Участниците
… са твърде много, за да ги изброим и опишем подробно, затова само щрихираме. На 28 май ще забият едни от символичните хедлайнери – датските ненормалници WhoMadeWho, които умеят да правят еклектична музика (инди+диско хаус+фънк), стряскащи видеоклипове и неповторими концерти (интервю с датските фурии – в следващия ни брой). Друго основно име в програмата на Mellow е Мориц фон Освалд – един от основателите на берлинската електронна сцена, неуморен музикант и експериментатор до ден днешен. Неговото трио ще свири до езерото с лилиите на 27 май. Ще гледаме да не пропуснем още сетовете на Padded Cell (силно повлияни както от диското, така и от класическия готик рок и ню уейв) и винаги силното дуо 1000names, както и пиано шоуто на изключителния канадски инструменталист, криещ се зад псевдонима Gonzales.