Наред с концертната си дейност, Шломо Минц журира най-популярните конкурси за цигулари в Европа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 той дава старта на първата онлайн музикална академия за млади цигулари. За да отбележи 60-тия рожден ден на Минц, Дойче Грамофон преиздава 13 компактдиска с негови изпълнения.
Поредицата включва легендарните му записи на цигулкови произведения от Менделсон, Прокофиев, Сибелиус и др. Той свири на два изключителни исторически инструмента: цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696. Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на иконичната цигулка на Паганини – Il Cannone – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса Паганини.
През 1997 най-добре охраняваната цигулка на света, изработена от Гуарнери дел Джезу през 1742, напуска своите позлатени покои в Генуа и тръгва с полицейски ескорт към Маастрихт за ексклузивен концерт на Холандската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този вълнуващ момент, който окончателно налага Шломо Минц като световна звезда.