Родно присъствие има и в следващата формация, която ще излезе на сцената в първата вечер. Това са небезизвестните Стоян Янкулов и Веселин Веселинов-Еко, които ще се отдадат на музиката заедно с останалите от Тамара Лукашева – Юрий Кузнецов квинтет (Украйна, Германия, България). Матиас Шрифл е другото име в проекта. Израснал в южна Германия, днес живее в Кьолн, където свири като солист и ръководител на различни групи. Оттук тръгват и турнетата му по света. Тамара Лукашева започва кариерата си в Украйна. През 2010 се установява в Германия, където създава квартет, изпълняващ нейни композиции. Юрий Кузнецов е един от водещите пианисти в Европа. Той преосмисля редица стилове – традиционен и авангарден джаз, електронна и класическа музика, но за най-близка смята спонтанно родената. Свири самостоятелно и в състави със звезди на руския джаз и с чуждестранни изпълнители като Вапиров, Файлер, Ротенберг, Боярски, Милер и много други.
Zerno project от Русия ще открият втората фестивална вечер. Присъстващите ще чуят Константин Горбатенко [пиано], Антон Горбунов [баскитара], известен с широкото си амплоа като изпълнител и с умението си да музицира в стилове, различни от джаза. Петр Ившин е популярен с универсалните си умения в различни стилове, а Антон Залетаев е сред най-известните и многостранни музиканти в Русия.
Bulchemists sexstet е амбициозен проект на Георги Дерменджиев (Жоро), който събира шестимата музиканти от младата родна джазова диаспора за записа на незабравимия албум Изгнание на улица Искър. Част от него са Владимир Карпаров, наложил се с изпълненията си на лиричен български етно джаз и Александър Владигеров, определян като магьосник на тромпета. Михаил Иванов завършва Амстердамската консерватория. През 2008, заедно с Blazin’ Quartet, печели награда за най-добра група на Dutch Jazz Competition. Чрез съвместните си проекти, представяйки най-хубавите и оригинални елементи от българския етноджаз на холандска сцена, Димитър Бодуров, Димитър Льолев и Борислав Петров успяват да заинтригуват публиката в Холандия и печелят признание за големия си талант.
Третата фестивална вечер ще започне с FlyMeToTheMoon, група от свободни импровизатори, опериращи в пространство отвъд стилове и жанрове. Тази моментална музика без граници създават Росен Захариев, Георги Дончев, Александър Даниел и Тодор Стоянов. Някои от тях се занимават с композиране на пиеси за филми и постановки, интересът на други е съсредоточен в областта на съвременните експериментални и авангардни звуци. Варненската джаз офанзива ще завърши с изпълнения на Пьотр Войташик квартет (Полша, Унгария). Програмата им се гради основно на композициите на лидера. Той е един от най-интересните музиканти на полската джазова сцена, който с виртуозните си изпълнения през последните две десетилетия спечелва критиката и слушателите. Записал е 8 авторски албума с участието на звезди на световния джаз, сред които Били Харпър, Дейвид Лийбман, Реджи Уъркман, Били Харт. Заедно с него на сцената ще излязат Михал Барански [бас] и Лукаш Жита. Във фронтлайна освен самият Пьотр Войташик е и новата звезда на алт саксофона Виктор Тот, един от най-изтъкнатите млади джазмени в Унгария. Специално внимание заслужава триото му с легендарния Хамид Дрейк на ударните.