Основна програма (24 юни до 5 юли)

За разлика от предишни години, жанровото съдържание на основния модул ще се разшири от класическа музика до джаз, фолклор и музикален театър, за да бъдат представени най-добрите продукции в национален мащаб. Български изпълнители ще музицират на варненска сцена със световно признати солисти и диригенти. Бляскавото откриване на фестивала на 24 юни е с концерта на Варненската филхармония с гост диригент Пиеро Романо от Италия и солист  Александрина Пендачанска.
Международната лятна академия (1 до 12 юли)
В модула Академия предстои едно изключително по замисъла и мащаба си събитие – емблематичният проект на проф. Минчо Минчев Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано. За пръв път в България в три концертни вечери цветът и славата на българското изпълнителско изкуство по света – десетима цигулари и трима пианисти, ще представят 10-те сонати за цигулка и пиано на Бетовен.
Музикална лаборатория Варненско лято (13 до 19 юли)
Акцентите са върху колаборацията между варненски творци и международно утвърдени имена.
Опера в Летния театър (29 юни до 9 август)
Включва премиерни спектакли на опера, мюзикъл и балет от програмата на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Това са мюзикълът Зоро, романтичната опера Летящият холандец от Вагнер, копродукция с Националната опера в Белград; операта Джоконда от Понкиели, Аида от Верди – копродукция с фестивала в Аспендос, Турция.
На границата с класиката (10 до 12 август)
Разтваря класическите рамки на фестивала към териториите на джаз, поп и етно музиката и привлича силно младата фестивална публика. Кросовър модулът включва концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър.
Старинна и барокова музика (17 до 19 септември)
Завършващият модул на фестивала ни среща с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика, сред които е елегантният италиански ансамбъл Кавалиери, специализиран в изследването на традициите на музикална Венеция.