Музеи, галерии, ателиета

Националните есенни изложби заемат три къщи в Стария град (Балабанова, Хиндлиян и Мексиканско изкуство), към които пристъпваме с едночасов кураторски тур на 13 септември от 20:00. Час и половина по-рано фотографът Алекс Манчев ни изправя пред вечното предизвикателство  – голото женско тяло, с изложбата Naked в ателие Веселин Русев. В Музея на авиацията влизаме още в 16:00 с VR очила, за да заемем мястото на пилотите в кабините на Ми-8, Ми-24 и МиГ-21 бис.
Град и култура
Три танцови трупи от Корея заемат сцената на Военния клуб в събота от 21:00, за да разкажат три къси на време, но дълбоки на послание истории със средствата на съвременната хореография. Още един вид изкуство, но този път от Изток, сменя посоката към Джумая Джамия, където от 15:00 до 18:00 и от 19:00 до 22:00 текат работилници за възрастни и деца по Ебру („рисуване върху вода“). 
Публични пространства
Арменска музика и танци на открита сцена Ядрото, аудио-визуална инсталация в подлеза между Капана и Стария град, интерактивна фотоизложба в Цар Симеоновата градина, открит урок по танго на бул. Марица, DJ’s Capture Party в Капана, унгарска поезия в Антикварна книжарница София Т и Международна пътуваща фотоизложба с еко тематика на площад Марукян са седемте причини да добавите още отбивки в личния си маршрут.
Клуб и музика
Колекция от петнайсет стиха на български и английски в стил spoken words прави компания на питието ни в бар Котка и Мишка, но ще побързаме и за среща с писателката Ирена Сиракова във Vintage House на 14 септември от 19:00, където поетичното четене се преплита с бачата, кизомба и изложба на акварели и масло в обща тема Любовни нощи.
Отворени изкуства
Японката Саори Хала проучва внимателно средата в Стария град, преди да създаде своя танцов филмов проект Един кон не би се обезпокоил. Базиран е на любопитен факт от нашата история, повече за който разбираме от видео инсталацията ѝ в къща Павлити между 21:00 и 01:00. Няколко стъпки нагоре – в Античния театър, двама визуални артисти представят своята мащабна мултимедийна творба Ground Control, посветена на Пловдив от 21:30 на 13 и 14 септември, докато в Римски стадион текат междуизмерни ритуали с астрални оракули от 19:00 в същите дни.
Малката нощ
… носи голяма радост на хлапетата с игри и демонстрации, работилници и ателиета по рисуване, интерактивен уличен театър. Всички събития в тази програма са с по-ранни часове от останалите, така че без дилеми следваме своя вечерен график.
Нощ/Пловдив е от 13 до 15 септември
Пълната програма е на night.bg