Музеи и галерии
Постоянните експозиции в 21 културни пространства под тепетата ще делят квадратни метри с пърформанси, танцови спектакли, кинопрожекции, концерти и работилници. За първа година Нощта влиза в бивш карго контейнер и настоящ FLUCA Австрийски културен павилион, който побира всякакво изкуство още от 17 септември (пред artnewscafe). Creative Media Lab пък е дигиталният псевдоним на Нощ/Пловдив, от който разбрахме, че съществуват факири на "творческото кодене" и ред други области на новите технологии – ще трябва да се запознаем.

Култура и клуб
Или по-точно – култура по клубове и места, които не са музеи и галерии. По тях разграфяваме тура във втората вечер и в 19:00 сме на Братя Пулеви 1 (Kanape Vibrant Media), за да видим как се говори за човешките права с картинки в Human Rights Illustrated. В 20:00 в Студио 24 имаме среща с Maneki Neko Kokimoto – рисуван герой, който носи фамилията на създателя си и нашето предварително обожание. Накрая поливаме хубавия ден с Щастливото прасе, което също кара уикенд на 140км от дома си и върти коктейли до 01:00 под покрива на Apartment 101.

Град и публични пространства
Програмата тук качва проекта Обичам Хейта на "стълбите на Каменица" (това е точен адрес в Пловдив) в 20:00 на 24 септември. Тийнейджъри ще сменят минуса на омразата с плюса на градивната критика чак до 01:00, но ние бързаме към Капана за модерен танц по стари градски песни със спектакъла Меко, слънчево и ветровито.

Отворени изкуства
За първа година Нощта е Кино в Конюшните на царя с кратки, експериментални и класически ленти в часовете след 20:30 в двете вечери. Търсим заглавията на място и вмъкваме прожекции между скоковете до Сахат тепе за музика на живо с диджеи от Берлин до София (всяка вечер след 19:30). На 24 септември в 21:00 се борим за седалка в Лятно кино Орфей за филмова версия на театралния Хамлет от Manchester’s Royal Exchange Theatre.

Малката нощ
Тъкане на декоративни станове, изработване на мини картини с пера, оцветяване на новата чанта на мама и разходки с разказвач в Природонаучния музей – ето как детската Нощ се превръща в голямата работа за малките.

Нощ/Пловдив е на 23 и 24 септември
Пълната програма е на night.bg