Редовният празник на класиката в НДК става на 30 със 17 концерта от 30 ноември до 1 януари – вдигаме палка първо за големите пет, останалите са няколко скрола по-надолу.

БРАМС REMIXED
Четвъртата симфония на композитора е неузнаваема след намесата на саксофониста Фабрицио Касол, който добавя пулт в петолинието и кръщава вариацията си Кончерто гросо за виолончело, диджей и симфоничен оркестър. Дългото име открива фестивала под палката на Росен Гергов, който вече завъртя на нея Австрия със същия проект. Зад виолончелото тук е Бернхард Хеденборг, дижеят е Grazzhoppа, а оркестърът е на БНР. За първи път в симфонията звучат Теодосий Спасов и Cooh, а преди това слушаме нейна преработка от Любомир Денев-син, чийто ремикс взе върха в конкурса на БНР.

НА ВИЛИ
Спектакълът е разговор между Хилда Казасян и баща є, който винаги е звучал в музиката им, но става визуален сега чрез режисирана мултимедия. Докато дъщерята общува с видеоспомените от маестрото навръх рождения му ден, от сцената звучат избрани негови композиции, аранжирани от Христо Йоцов в изпълнение на приятели.

РИЦАРЯТ НА ОПЕРАТА
Никола Гюзелев облича доспехите преди 50 години и подчинява с тях сцените по целия свят до смъртта си през 2014. Стъпките от гласовития му поход отекват и до днес, а в тяхна чест италианският майстор Донато Ренцети завърта осем именити гласа, Софийската филхармония и хористите от Светослав Обретенов – в музикален пир от арии и дуети от Белини, Верди, Пучини, Понкиели, Бойто, Джордано и Мусоргски.

КЛАВИРЕН КВАРТЕТ ГЕРШУИН
Четиримата майстори на импровизацията Андре Деспонд, Стефан Вирт, Миша Чанг и Бенджамин Енгъли за първи път се вихрят с рояли у нас върху цветната Рапсодия в синьо – единствената композиция на Гершуин в репертоара им за концерта на 18 декември. Нататък слушаме избрани партитури от Чайковски, Шуберт, Вагнер, Исак Албенис, Прокофиев, Ърл Уайлд, Антонио Жобим, Шопен и Ленард Бернстейн.

ДУЕЛЪТ

Или "двубой за два рояла", обяснява пълното заглавие на риалити концерта, в който Теодор Петков и Ангел Николов ще сблъскат клавиши в различни стилове, жанрове, ритмични схеми и стандарти по творчеството на Панчо Владигеров. Публиката посочва победителя в музикалния дуел, в който най-много печелят слушателите.

30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО
Финалът на фестивала идва с началото на новата година и виртуозни изпълнения по ноти на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Игор Стравински, Сергей Рахманинов, Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн и Артуро Маркез. По палката на Мартин Пантелеев соло ще танцуват пианото на Людмил Ангелов, тромпетът на Мирослав Петков и тромбонът на Михаел Масонг, а масовото майсторство е работа на Фестивалния симфоничен оркестър.

Новогодишния музикален фестивал е от 30 ноември до 1 януари в НДК, билети от касите и ticketportal.bg

Снимка: Ekisei Sonoda