Балетна стъпка
Фестивалът започна откровено балетно. И макар трупата на Софийска опера да се готви паралелно за едномесечното си турне във Великобритания (за първи път балетистите ще посетят Ливърпул, Манчестър и Глазгоу), това далеч няма да им попречи да дадат всичко от себе си сред почти вековните дървета в парка. Фестивалът бе открит с едноактните Рапсодия в синьо и Кармен, които ще имаме честта да видим повторно на 28 юни от 20:00. Кармен е в световно признатата версия на известния кубинец Алберто Алонсо, която спечели вече аплаузи и у нас, а в страстната двойка Кармен-Хосе ще оценяваме превъплъщението на Веса Тонова и Трифон Митев. Симбиоза от класически и модерен балет пък са вплетени експресивно в символиката на Гершуиновата Рапсодия в синьо. Цитатите от висшия балетен пилотаж с шеговити намигвания отговарят на емоционалната творба, наричана както Рапсодия в синьо, така и Рапсодия в стил блус – наименование (за онези от вас, които не знаят това), дадено от брата на композитора Айра Гершуин, използвал симпатична заигравка с английските думички blue (синьо) и blues (блус).

С деца на опера
С балетната приказка по Шарл Перо и музика на Чайковски – Спящата красавица (29 юни, 19:00) към оперното преживяване ще бъдат приобщени и децата. За тях е отредена малка камерна сцена (в горичката), където ще се играе и мюзикълът на Александър Владигеров Червената шапчица (22 юни, 19:00) или какво би се случило, когато детето не желае да се вслуша в съветите на мама. За по-големите, репертоарът предвижда една сериозна, но пък лесно слушаема и специално адаптирана за деца опера – Вълшебната флейта от Моцарт (30 юни, 19:00). Специалната премиера на фестивала е отредена за детската опера Козелът сърдитко (7, 13, 14 юли, 19:00) по познатата народна приказка Клан, клан-недоклан от Юли Дамянов.

Поклон доземи
Сред представленията за възрастни блестят Дон Карлос, както и една от най-новите придобивки на Софийска опера – Евгений Онегин. Силно интимната драма, по думите на Чайковски, Евгений Онегин, е режисирана от известния в Европа румънец Йон Карамитру (за първи път я поставя в Белфаст, в средата на 90-те). В ролята на Татяна ще чуем Радостина Николаева, която наскоро се завърна от гастрол в Италия с блестящи отзиви както за този руски образ, така и за Норма (Белини). Като княз Гремин пък ще се появи басът със световна кариера Светозар Рангелов, който ще се превъплъти и във Филип II от Дон Карлос, а неговата кралица Елизабет ще е отново Радостина. С този известен шедьовър от богатия репертоар на Верди Софийската опера прави дълбок поклон за 200-годишнината на композитора.

Преимущества
Освен естествения декор, сцената в парка има и друго предимство – естествена акустика. Мястото е такова, че певците могат да пеят без микрофони пред зрителите (поне 500 седящи места, с възможност за още стотина правостоящи), и звукът да е точно такъв, сякаш пеят в озвучена за целта зала. Вероятно е в ариите да се намеси само някоя от птичките в парка или пък случайно преминаваща катеричка. За по-голямо удобство са поставени и два монитора, върху които да четете текста, за да сте напълно наясно със ставащото на сцената, сред дърветата. И не на последно място – страхотно е да прекарате летните знойни вечери сред парковата прохлада и оперната и балетна класика.